Holokauszt kiállítás – Falafelt ettek így emlékeztek Leitner Dávidra
Fotó: Szarka Lajos

Már látogatható az „Ünnepeljük az életet!” című holokauszt kiállítás a Váci Mihály Kulturális Központban. A nyíregyházi kötődésű Leitner Dávid életét bemutató tárlatot pénteken nyitották meg és egészen október 24-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Falafellel ünnepli megmenekülését

A Bethlen Gábor Oktatási Alapítvány kurátora, Zöldesi András nyitotta meg azt a kiállítást, mely egy holokauszt-túlélő, Leitner Dávid, becenevén Dugó történetét meséli el a látogatóknak. Az alapítvány által szervezett „Ünnepeljük az életet!” című tárlat pénteki megnyitóján sok fiatal vett részt a Váci Mihály Kulturális Központban. Gulyás Csaba történelemtanár, aki személyesen is ismerte a nyíregyházi születésű Dugó bácsit, úgy gondolja: sokkal közelebb lehet hozni a diákokhoz a holokausztot egy olyan személyen keresztül, aki nagyjából velük egyidős volt, amikor átélte a történelem egyik legnagyobb tragédiáját. Ráadásul a tanár szerint az ő története több szempontból is különlegesnek mondható.

A legtöbb ember a holokausztot teljesen érthető módon általában tragédiaként éli meg, elszomorodik a témától. Leitner Dávid azonban egy olyan különleges személyiség volt, aki nagyon speciális módon emlékezik meg a történtekről, úgymond vidáman dolgozta fel ezeket a szörnyű eseményeket. Egy olyan, mondhatni világmozgalmat indított el – a Dugó hadműveletet –, melynek lényege, hogy a megmenekülésének évfordulóján minden évben falafelt eszik, ezzel állva bosszút a nácikon. Ahogy ő fogalmazott: degeszre eszi magát falafellel azért, mert túlélte. S nem akar szomorkodni, mindig a veszteségekre gondolni, hanem jól akarja magát érezni, enni akar és elmesélni a világnak a saját történetét – mesélte a tanár, aki a megjelenteknek be is mutatta a tárlatot.

Számos kiállítás, komoly hagyományok

A Bethlen iskola alapításától kezdve zsidó-keresztény hagyományokon nyugszik, több olyan szokása van az intézménynek, mely ehhez köthető. Az iskola éppen ezért számos olyan kiállítást szervez, melyek a holokauszttal vagy a zsidóság történelmével foglalkoznak. Gáll Ottó intézményvezető elmondta: fontosak számukra az ilyen múltat bemutató programok, rendezvények.

Nagyon sok hasonló programunk volt az elmúlt években, sok kiállítás: az Anne Frank albuma, az Auschwitz album, a Falak, jelek, sorsok, vagy épp a Cinkos, aki néma című tárlatok. Ezek mind az iskolánkban zajlottak, mindig diák tárlatvezetők segítségével, s ezekben az órákban is van éppen egy kiállítás az intézményünkben. Egy Auschwitz-Birkenau óriásmakett látható, erre más iskolákból várunk látogatókat, s jönnek is folyamatosan. Ezeknek a maketteknek a segítségével mutatjuk be az akkori történelmi eseményeket. A legfontosabb számunkra, hogy eljöjjenek a középiskolások, és szerencsére jönnek is – adta tudtunkra az igazgató.

A kiállításmegnyitó után falafelkóstolóra invitálták a megjelenteket, hogy ezzel is méltó módon emlékezzenek meg Leitner Dávidról. A tárlatot október 24-ig bárki ingyenesen megtekintheti.

Kapcsolódó galéria

Holokauszt kiállítás a művelődési házban 20241011