Horvátország a járvány ellenére már készül a turisztikai szezonra
Horvátország a járvány ellenére már készül a turisztikai szezonra

Egy hónap múlva Horvátországban is elindulhat az idegenforgalmi szezon, és már hétfőtől kinyithatnak a kisebb szálláshelyek és az éttermek is. A határok azonban még zárva vannak. A turizmus adja a horvát GDP 20 százalékát, ezért a kormány most azon dolgozik, hogy a járvány ellenére júliusban és augusztusban sok turista utazzon hozzájuk.

Tavaly ilyenkor hömpölyögtek a turisták Dubrovnik utcáin. Idén viszont üresek a horvátországi nyaralóhelyek, legalábbis egyelőre. Évente húszmillió turista utazik Horvátországba, az idegenforgalomból származó bevételek adják az ország GDP-jének 20 százalékát. Ezért égető kérdés, hogy a koronavírus-járvány ellenére elindítsák az idei szezont – hangzott el az M1 Híradójában.

Az egyik legnagyobb horvát turisztikai társaság képviselője azt mondta: készen állnak, hogy újraindítsák a turizmust és megnyissák a szálláshelyeket a nyárra.

„Ebben az évben a legfontosabb üzenetünk az, hogy minden vendég számára több helyet biztosítsunk, és ezt biztosan meg tudjuk csinálni a horvátországi szállodákban és kempingekben. Úgy gondolom, hogy ez a szezon sikeres lehet, mert Horvátország ellenőrzése alatt tartotta a járványt” – mondta a Valamar alelnöke, Ivana Budin Arhanic.

Az idegenforgalmi szakemberek szerint átalakul a piac a nyaralók körében. Busz és repülő helyett sokkal többen indulhatnak el közeli úti célok felé autóval. Horvátország turisztikai képviselői most úgy látják, hogy ebből akár előnyt is kovácsolhat az ország.

Déli szomszédunk előnye a földrajzi elhelyezkedése, különösen az északi része, hiszen csak néhány óra autóval.

Ha így összehasonlítjuk Horvátországot és Szlovéniát például Görögországgal, akkor Görögországnak jóval nagyobb kihívást jelent odacsábítani az európai vendégeket – emelte ki Sinisa Toplovic.

Horvátország a magyarok egyik kedvenc úti célja. A vendégéjszakák számát tekintve – az elmúlt tíz évben – Magyarország rendre ott volt az első tíz országban.

 

hirado.hu