Hősként tisztelték a magyar csapatot Ecuadorban
Túlélőket kerestek és az elhunytak holttestét kutatta fel az a magyar mentőcsoport, melynek a tagjai az ecuadori földrengés után a helyszínre utaztak. A kint szerzett tapasztalataikról Lehóczki László és Kristóf Imre tartott beszámolót a Szent Atanáz Hittudományi Főiskolán. Az előadás résztvevői találkozhattak IQ-val, a golden retrieverrel is, aki hatalmas segítséget nyújtott a munkákban.

Április 16-án rendkívül erős, a Richter-skála szerinti 7,8 erősségű földrengés rázta meg Ecuadort. A természeti csapás az ország nyugati partvidékét a földdel tette egyenlővé. A jelenlegi adatok szerint több mint 800-an meghaltak, több tízezren megsebesültek és sok embert még most is keresnek a hatóságok. A számítások szerint 1 millió ember életét változtatta meg a földrengés. Magyarországról április 19-én egy 6 fős speciális mentőcsoport indult el a dél-amerikai országba segédkezni. Magukkal vittek 3 kiképzett kutyát is.

 

Embert próbáló feladat

 

A csapat egyik tagja a nyíregyházi Kristóf Imre volt. A LEGOTT görögkatolikus mentőcsoport vezetője korábban többek között Nepálban és Indonéziában is bizonyította tudását. A hittudományi főiskolán arról beszélt, hogy egy Manta nevű nagyvárosban teljesítettek szolgálatot. Feladatuk embert próbáló volt. 

– A fő feladatunk az volt, hogy az elhalt személyeket keressük meg. Azokat kezdtük el felkutatni. Több országban jártunk már, akit megtalálunk, általában ki is szoktuk szedni. Itt most ezt nem engedték, mert nagyon nagy volt a terület. Egyedül mi rendelkeztünk a térségben ilyen kutyákkal és végül is az volt a feladatunk, hogy átnézzük a romos épületeket, ahol nekik ki kell szedni az áldozatokat és bontani lehet – mesélte el Kristóf Imre.

Az összedőlt épületek alatt tucatszám maradtak holttestek Ecuadorban. A csapat tagjai a kutyákkal ezeket jelölték meg. Ezt követően a helyi hatóságok vették át a terepet, kiszedték az embereket, mert kegyeleti okokból csak azt követően engedélyezték a romok eltakarítását.

 

Kutyák nélkül nem ment volna

 

Lehóczki László, a magyar csapat vezetője és a Karitatív Szövetség elnöke az előadáson bemutatta, hogy mit is tudnak a kutyáik. Összekuporodott, lehajtotta a fejét és nem moccant. A mellette lévő golden retriever, IQ ekkor mellé ült és ugatással jelezte, valami baj van. A speciálisan kiképzett kutyák a helyszínen is ugatással jelezték, ha a romok alatt rekedt túlélőt vagy holttestet találtak. Az is kiderült, hogy a helyiek hősként tisztelték a magyar csapatot és a velük együtt dolgozó három kutyát. A forróságban lelkesen dolgozó kis tacskójukat például El Nino-nak, azaz a kisded Jézusnak becézték.

– Harmincfokos hőségben, 90 százalékos páratartalomba érkeztünk. Katonai irányítás mellett kellett dolgoznunk, ami azt jelentette, hogy a mi hatfős csoportunk, három kutyával mobil egységként, bármelyik külföldi egységhez hozzácsapódhatott. Európából, a spanyolokon kívül, csak a magyar gárdát fogadták, mivel élő- és halottkereső kutyákkal rendelkezünk – tette hozzá Lehóczki László.

A magyarok öt kemény napon keresztül dolgoztak Ecuadorban. Munkájukat nagyra becsülték és elismerték. A nyíregyházi előadáson saját maguk által készített fotókkal illusztrálták, milyen jelentős károkat okozott a földrengés.

Z. Pintye Zsolt