Hősök napja

Nyíregyházán több helyszínen is megemlékeztek az I. és a II. világháború áldozatairól. Május utolsó vasárnapját 1925 óta szentelik a Magyar Hősök emlékének, erről 1917-ben, majd 24-ben rendelkezett a törvény, később pedig a Hősök napját az 1938 után elesettekre is kiterjesztették. A Hősök napján a szabolcsi megyeszékhelyen is minden évben fontosnak tartják, hogy megemlékezzenek a háborús áldozatokról.

A képre kattintva galéria nyílik!

A nyíregyházi önkormányzat és a Nyíregyházi Városvédő Egyesület közös programsorozata a Hősök temetőjében kezdődött, ahol dr. Szabó Géza történész, a Honismereti Egyesület elnöke mondott beszédet. Az ünnepi megemlékezésen részt vettek a Nyíregyházi Szakképző Centrum Wesselényi Miklós Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma diákjai. A megemlékezésen jelen volt Petneházy Attila országgyűlési képviselő is.

A Hősök napja alkalmából a megemlékezők a Hősök terén az I. világháborús emlékműnél, majd az Északi temetőben a II. világháborúban hősi halált halt nyíregyházi katonák emlékművénél koszorúzást tartottak.

F. A.

(Fotó: Szarka Lajos)