Hosszabb nyitvatartás a temetőkben

 

Megnövekedett forgalom

 

A Korányi úti vásártér, vagy ismertebb nevén jósavárosi piac szinte egy hete teltházas. A piac november elsején 6-tól 20 óráig tart majd nyitva, a Búza téri, valamint az Örökösföldi piac pedig 6-tól 14 óráig. Az eladók és a vevők jó pár napja készülnek a mindenszentekre és halottak napjára. Az egyik legkeresettebb virág ezekben a napokban a krizantém. Kisebb fejű virágot akár 100 forintért is lehet venni, de a legtöbb helyen 250 forintos átlagáron lehet vásárolni egy-egy szálat. Magyarné Futkos Zsuzsanna eladó szerint idén sokan keresnek cserepes virágokat is. – Azok ára 600-1000 forint körül mozog – tette hozzá.

 

További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Szarka Lajos

 

Szál, csokor vagy koszorú?!

 

– Az eladók azt tapasztalják, a legtöbben a fehér és sárga színű krizantémokat keresik a piacokon. Persze van, aki inkább koszorút, esetleg száraz vagy művirágos tálkákat választ – mondta Jánosik Gábor. A fiatalember kiemelte, 1000 forinttól, akár 5-6000 forintig is vásárolnak az emberek koszorúkat és sokan nem az élővirágosat keresik, hanem a tartósabb selyemvirágosat választják.

 

Fokozott rendőri jelenlét

 

Már október 27-e óta a nagyobb forgalmú sírkertekben a rendőrök mellett a polgárőrök és önkéntes közösségi szolgálatukat teljesítő diákok is figyelnek az emlékezők zavartalan közlekedésére, valamint vagyonbiztonságára. Guliev Sándorné vásárlás közben elmondta, hallottak már zsebtolvajokról, akik a november elsejei tömeget használják ki. Sőt, sokan a virágokat, díszeket és mécseseket is ellopják a sírokról – tette hozzá. Szerencsére velük nem történt még hasonló eset, de pont ezért ő is nagyon örül a fokozott rendőri jelenlétnek.

 

Autóval a temetőben

 

Az Északi temető meghosszabbított nyitvatartással fogadja az emlékezőket idén is. November elsején, szerdán reggel 7 órától, este 20 óráig lesz nyitva a sírkert. Fontos, hogy csak reggel 7 órától 10 óráig lehet gépjárművel behajtani a temető területére, ekkor behajtási díjat nem kell fizetni, ám a gépjárművekkel 11 óráig el kell hagyni a sírkertet.

 

Dér Vivien