Hulladék kommandó

2004-ben kezdte meg működését Nyíregyházán a Hulladék Kommandó. Tagja a Közterület-felügyelet, a NYÍRVV Nonprofit Kft., a polgárőrség, a rendőrség, a Magyar Közút és civil szervezetek. Céljuk, hogy felszámolják Nyíregyházán és környékén a hulladék illegális lerakását. Ennek érdekében minden évben egyeztető ülésen vesznek részt azoknak a szervezeteknek a képviselői, akik a munkában tevékenykednek.

 

A külterületeken kevesebb, a Belvárosban több szemetet tesznek le

 

Míg tíz évvel ezelőtt évente 500-600 tonna szeméttől szabadultak meg illegálisan az emberek, addig most 180-200 tonna felszámolásáról kell a Hulladék kommandónak gondoskodni.

Keczkó János, a NYÍRVV Nonprofit Kft. közterület-fenntartási irodavezetője azt mondta, a külterületi városrészeken, az elhagyatott földutakon jellemző az, hogy szemetet tesznek le. Hozzátette, ezeken a területeken visszaszorulóban van az illegális hulladéklerakás, a belvárosban azonban megszaporodott ezeknek a száma.

 

Az illegális hulladéklerakásnak következményei vannak

 

Leginkább építési törmeléket, autóalkatrészt, kommunális- és zöldhulladékot hagynak felelőtlenül az emberek a közterületeken. Amennyiben a Hulladék Kommandó arra jogosult szervezete megtudja, ki követte el szabálysértést, első körben felszólítják a jogkövető magatartásra, és kötelezik arra, takarítsa fel az érintett területet. Az összeszedett hulladékról ezt követően mérlegelési jegyet kell a NYÍRVV-nek bemutatni, amely igazolja, a hulladék oda került, ahová való. Ezt követően ellenőrzik azt, az illető rendelkezik-e hulladékszállítási szerződéssel. A NYÍRVV Nonprofit Kft. minden éven 7 millió forintot különít el saját költségvetéséből, illetve a Környezetvédelmi Alapból további egy, másfél milliót erre a tevékenységre, amit ideális körülmények között zöld területek és játszóterek fejlesztésére is fordíthatna.

ME.