Hulladékért virágot – Szeptember 21-ig tart az ÉAK és az önkormányzat akciója

Elindult a „Hulladékért virágot” kedvezményezés, három helyszínen várja a lakosságot az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. A társaság és Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának közös akciója keretében szeptember 21-ig utalványt vagy komposztot adnak a különválogatott hulladékért cserébe, amelyet a két nyíregyházi vagy a mátészalkai hulladékudvarban ad le a lakosság. A felhívás célja a környezettudatos szemléletformálás.

Papír, fém, műanyag és üveg – ezek a szelektív hulladékgyűjtés már jól ismert kategóriái. Manapság nemcsak szolgáltatói szinten, de egyre többen lakossági szinten is külön gyűjtik a háztartásban keletkezett hulladékot. A nyíregyháziak már megszokhatták, hogy az őszi időszakban az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata által közösen meghirdetett akció keretében jutalmazzák is azokat, akik külön válogatva adják le a szemetet a hulladékudvarokban.

Utalvány vagy növényi komposzt

Idén szeptember 9-e és 21-e között tart a Hulladékért virágot elnevezésű akció, ez idő alatt utalványt vagy növényi hulladékból készült komposztot adnak ajándékba a lakosságnak.

Érdekességként mondom, hogy nagyon sokan választják a komposztot, mert minden bizonnyal rájöttek arra, hogy nagyon jó talajjavító anyag, amit akár a balkonládákban vagy esetleg a kiskertekben is tudnak használni. Ennek ellenére azért még sokan az utalványt kérik, amit a szerződött partnereinknél tudnak levásárolni” – nyilatkozta Petró Árpád, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. cégvezetője.

A két hét során a különválogatott papír-, műanyag, öblösüveg, fém csomagolási hulladékért, valamint italos kartondobozokért cserébe választhatnak a két ajándék közül.

Környezettudatos szemléletformálás

A kezdeményezésnek fontos üzenete van, ezt minden évben hangsúlyozzák.

Ezzel a felhívással környezettudatosságra próbáljuk a lakosságot tanítani, azzal, hogy felhívást intézünk feléjük. Aki egy kicsit is nyitott erre, az meghallja az üzenetet. Sokan kifejezetten erre az akcióra gyűjtik szelektíven a szemetet, és nem viszik el a szelektív kukába. Megyeszerte nagyon sokan használják a szelektív hulladékgyűjtő edényeket, a rendszer nagyon jól ki van alakítva, ezért folyamatosan csökkennek a mennyiségek, amelyek az akció során bekerülnek hozzánk, de ez nem kedvetlenít el bennünket, mert összességében a szelektíven begyűjtött hulladék mennyisége folyamatosan növekedik” – tette hozzá Petró Árpád.

Az akcióban három helyszín vesz részt, Nyíregyházán a Korányi Frigyes és a Kerék utcai, Mátészalkán pedig az Ecsedi úti hulladékudvar. A hulladékokért kapható utalványok és komposzt értékéről, valamint a beváltóhelyek köréről bővebb információ a www.eakhulladek.hu weboldalon érhető el. Az akció Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának Környezetvédelmi Alapja támogatásával valósul meg.