HUN-IOR Kupa - több mint ötszáz sportoló érkezik a hétvégén a megyébe

 

Veszprémben évek óta rendeznek rangos utánpótlás kézilabda tornát. Ennek mintájára néhány éve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is egy három napos, nemzetközi viadalt tartanak. Idén harminc csapat érkezik a 3. Hun-ior Kupára. A legjobb hazai gárdák mellett Ukrajnából, Szlovákiából és Romániából is jön együttes, de rajthoz áll a Nemzeti Kézilabda Akadémia csapata is.

- Egy-egy ilyen torna a kapcsolatok ápolására is jó, sok visszatérő csapat van, de jelentkeztek újak is. Igyekszünk kihasználni a határok közelségét, és a szomszédos országokból is örömmel jönnek együttesek - mondta Baracsi Endre a Sz-Sz-B Megyei Közgyűlés alelnöke.

A megyét a Kisvárda leány és fiú csapata, a Nyíregyházi SC fiú együttese és a Kölcsey DSE lány gárdája képviseli. A HUNIOR Kupa a csapatok mellett a játékvezetőknek is jó felkészülési lehetőséget nyújt. Nemzetközi mérkőzéseken bíráskodhatnak, és hatvan találkozó lebonyolításában segédkezhetnek, így rutint szerezhetnek. A Megyei Szövetség néhány éve indította el a JUMP Programot a kézilabda játékvezetők képzése érdekében. Azóta több megyei bíró az élvonalban is bemutatkozott.

- A legbüszkébbek a Jump Programra vagyunk, mert nagyon sok fiatal illetve női játékvezető vett részt a képzésen, akik ma már komoly mérkőzéseken bíráskodnak. A jövőben is szeretnénk lehetőséget biztosítani azoknak, akik szeretnék képezni magukat – mondta Dr. Tordai-Vágó Ilona Sz-Sz-B Megyei Kézilabda Szövetség főtitkára

A HUNIOR Kupát január 26-28. között rendezik. Nem ez lesz az egyetlen rangos utánpótlás kézilabda esemény idén a megyében, mivel nyáron itt rendezik az összevont labdajáték diákolimpia országos döntőjét.

Dankó László