Húsvét – Négynapos színes programsorozattal készül a múzeumfalu
Fotó: Szarka Lajos

Négynapos programsorozattal készül a Sóstói Múzeumfalu idén húsvétkor. A pénteki sajtótájékoztatón olyan programokat és részleteket is megismertettek a sajtó képviselőivel, melyek a plakáton nem jelentek meg, ebből is látszik, hogy milyen mozgalmas 4 nap áll előttünk.

Péntek, szombat – csendes falu

Tojásfestés, népi játszóudvar és böjti ételek kóstolója várja az érdeklődőket pénteken a Sóstói Múzeumfaluban, szombaton emellett a pászkakészítésre, valamint a református és görögkatolikus ünnepi asztalok megterítésére is sor kerül. A hagyomány szerint nagypénteken és nagyszombaton Krisztus még a sírban van, ezért ez a két nap csendesebb, így a programok jellege is ehhez igazodik a múzeumfaluban. Dr. Ulrich Attila alpolgármester is részt vett a sajtótájékoztatón, aki kiemelte, ez nem azt jelenti, hogy ekkor nem érdemes Sóstóra ellátogatni, csupán azt, hogy ekkorra a keresztény hagyományoknak megfelelő programokat választottak a szervezők.

„Az a szakmai teljesítmény, melyben figyelembe veszik az ünnepek jellegét, amikor ők tartanak valamit, akár pünkösdöt, akár más, olyan nagy hagyományokra épülő dolgot, amit itt, a múzeumfaluban a sztenderd különböző eseményekhez kapcsolódik, annak egy nagyon erős megőrző, hagyományápoló és kultúraterjesztő jellege van…” – mondta az alpolgármester.

A vasárnap és hétfő már zajosabb lesz

Húsvétvasárnap és -hétfő már zajosabb és mozgalmasabb lesz. 2023-ban a szervezők minél több szokást és hagyományt a lehető leglátványosabban akartak a látogatóknak megmutatni. A Sóstói Múzeumfalu igazgatója szerint ehhez szoros összefogásra volt szükség önkéntesekkel, hagyományőrző szakemberekkel, akik lehetővé teszik, hogy felidézhessük a régi korokat. Erről az igazgató, Baloghné Szűcs Zsuzsanna fogalmazta meg a gondolatait:

„Idén nagyot álmodtunk, rengeteg néptánccsoporttal összefogva a vasárnapi és hétfői programokban minden olyan elemet meg szeretnénk mutatni, ami jellegzetes. Például a szatmári falusi legények kántálását, amiért hímes tojás jár, ezt húsvét vasárnapján. Húsvéthétfőn természetesen locsolkodunk, de idén először történik meg az, hogy egész napos locsolóudvarra várjuk a vendégeinket, úgyhogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy hozzanak váltóruhát a leányok a hímes tojás mellett, vagy ha nincs hímes tojás, azt a múzeumfaluban elkészíthetik…”

A legények vödörrel, vagy szagos vízzel, azaz kölnivel készülhetnek, de az utóbbit elkészíthetik a múzeumfaluban is.

Újdonságok is lesznek

A vasárnap kántálással kezdődik, a legények házról házra járnak – termékenységet, gazdagságot kívánva a lányoknak. A Felvidékről és Kárpátaljáról is érkeznek vendégek, előbbiek mesés táncjátékkal, utóbbi a salánki hímestojás-díszítéssel kápráztatja el az érdeklődőket. A vasárnap Paár Julcsi családi mese koncertjével zárul, de egész napos program a lovas kocsikázás, ételkóstoló, kosaras körhinta, Kádár Ferkó fotószínháza, falusi öltöztetés, tojásfestés, Méhecske Játéktér.

Idén sok újdonságot láthatnak a látogatók, hétfőn megnyílik a már említett locsolóudvar, mely szintén a bőséget és a termékenységet hirdeti. Új és látványos elem lesz a tavaszi falukerülés is, a böjti énekes szokás elevenedik meg a Nyíregyházi Tánctanoda jóvoltából, a jármi portáról indulnak, és a faluközpontban énekelnek és táncolnak.

A programsorozat 15.00 órakor húsvéti bállal zárul. Egész nap élvezhető a kosaras körhinta, falusi vásár, térképes játék, állatsimogató, mesterségbemutatók, kézműves tevékenységek, szabadban kialakított fotósarok, Méhecske Játéktér. A program rendkívül színes, minden korosztály megtalálhatja a számára kedvező elfoglaltságot. A múzeumfalu kapui 9-kor nyílnak, majd 17 órakor zárulnak.

Kapcsolódó galéria

Falusi Húsvét 2023 - beharangozó