I. Budo Gála – A japán harcművészet rejtelmeit mutatják be szombaton
Fotó: Trifonov Éva

A japán Budo harcművészet rejtelmeit mutatják meg az I. Nyíregyházi BUDO Gálán április 15-én, a Kodály Zoltán Általános Iskola Kodály termében. A szerdai sajtótájékoztatón elhangzott, hogy hiteles emberektől kapunk betekintést a távoli kultúrába, akik Magyarország olyan jelentős harcművészei, kiállítói, táncművészei, akik ezzel a kultúrával évtizedek óta foglalkoznak. A program 10–16 óráig tart majd, a belépés ingyenes.

 

A Két Kard Iskolája Sportegyesület Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával a japán szamuráj harcművészetek és a japán kultúra népszerűsítésére rendezi meg a rendhagyó eseményt. Az előadásokon pusztakezes, illetve fegyveres bemutatók is láthatóak lesznek, melyekből minden korosztály számára betekintést nyújtanak a harcművészetek világába, fő üzenete: saját magunk legyőzése. A Budónak filozófiai háttere is van, a szó jelentése: a harcos útja. A városvezetés egy különleges programként szánja a lakosoknak.

„Ennek a története hosszabb távra nyúlik vissza, a téli időszakra, amikor megkerestek engem innen, Nyíregyházáról, hogy van itt egy olyan sportegyesület, amely a Budót űzi. (…) Láttam már ilyen show-t; keleti férfiak, hosszú kardokkal, fehér és fekete ruhában, álarcban harcolnak egymással, és a mozdulatokra, az ütések tisztaságára koncentrálnak. Az egyesület kért tőlünk támogatást, mi meg úgy gondoltuk, hogy ez a fajta változatosság és többletadás, amit ad egy ilyen keleti küzdősport, az megéri azt, hogy az emberek is lássák. Ráadásul a szervezők az ország minden jelentősebb olyan emberét szedték össze, és hozzák városunkba, akik ezzel a sporttal foglalkoznak, és akik a fegyvereket, páncélokat, kardokat készítik. Nagyon örülök, hogy mindez megvalósul szombaton a Kodály iskolában, a belépés ingyenes, úgyhogy várunk mindenkit szeretettel” – ismertette a részleteket dr. Ulrich Attila alpolgármester.

A színpadi bemutatókkal párhuzamosan folyamatosan megtekinthető lesz Kovács András kardkovács japán kard- és fegyverkiállítása, Barnai István kardkovács magángyűjteménye, Balázs Ottó kardkovács, Újteleki Mihály SI-terapeuta, gerinckovács, Dávid Csaba katana-, bukuro-, tsubakészítő kiállítása. A programok interaktívak, beszélgetni is lehet majd a fellépőkkel, kiállítókkal, így teremtve családias légkört a látogatókkal. A belépés ingyenes.

Kapcsolódó galéria

I. Nyíregyházi Budo Gála sajtótájékoztató