Idén befejeződnek a kórházi beruházások
Idén befejeződnek a kórházi beruházások, jó ütemben haladnak a kivitelezési munkálatok. A Tömbkórház Projekttel szorosan összefüggő Sürgősségi Centrum első üteme már zajlik, kiváltották a közművek egy részét, lebontották a sebészeti tömb SZTK felőli bejáratánál lévő mentőrámpát és építik a tömbök közötti összekötő folyosót. Ezzel egy időben a Rehabilitációs Központ munkálatai is jól haladnak.

A 2014. november 17. napján közzétett kormányhatározat közel 500 millió forint többletforrást biztosított a sürgősségi fejlesztés megvalósítására, így megkezdődhetett az új Sürgősségi Centrum kivitelezése tavaly télen. A megvalósítást két ütemre bontották: az első ütemben a sebészeti tömb SZTK felőli bejáratánál lévő mentőrámpát elbontották és a munkálatokat akadályozó közműveket kiváltották.

[video]

– Tulajdonképpen a csővezeték kiváltása történt, mely a fűtési vezetéket érintette és a használati meleg vizet – mondta Tóth Imre műszaki igazgató. – Ezeknek a kiváltására azért volt szükség, hogy a látogatói folyosó és az alépítményei elférjenek, ami összeköti a tömbkórházat a sebészeti épülettel.

KORLÁTOZTÁK A GYALOGOSFORGALMAT IS

Az első ütemben hátravan még az elektromos kábeleknek a kiváltása és a látogatófolyosó építése, ami kétszintes lesz, így a földszinten, zárt téren keresztül történhet a sebészeti tömb és a tömbkórház közötti átjárás és betegszállítás. A mélyföldszinten lesz a bejárata a sürgősségi épületnek, itt történik majd a betegfelvétel. Az építkezés ideje alatt korlátozták a gyalogosforgalmat, jelenleg a sebészeti tömb megkerülésével tudnak eljutni a betegek az SZTK épületéhez. A beruházásnak köszönhetően százméteres körben egy helyre koncentrálódik a súlyos és sürgős betegek ellátása, mivel a traumatológiai állomás, az új sürgősségi osztály, a gyereksürgősségi részleg és a helikopter-leszálló egymás közvetlen szomszédságába kerül. Nemcsak építést, hanem új eszközöket is tartalmaz a projekt, amelyek nyárra érkeznek meg a kórházba.

ŐSZRE BEKÖLTÖZHETNEK

Ezzel egy időben zajlik az új rehabilitációs központ építése is, ősszel már az új helyén kezdheti meg a működését az osztály. A kivitelezési munkálatok ideje alatt a kórház vezetősége kéri a betegek, hozzátartozók türelmét és megértését, év végéig minden építési munka befejeződik és visszaáll a rend a kórház területén.

Kanócz Rita