Idén is 2800 darab mécses égett a Hősök temetőjében
Fotó: Szarka Lajos

Idén is megemlékeztek az I. világháború áldozatairól. A honvédség, a vármegyei temetkezési kft. és civil szervezetek munkatársai 2800 darab mécsest gyújtottak a Hősök temetőjében.

„A magyar nemzet mélységes szeretettel, magasztaló elismeréssel és hálával emlékezik meg azokról a fiairól, akik az 1914–1918 közötti világháború alatt a hazáért vívott súlyos küzdelmekben, a magyar nemzetnek dicsőséget és hírnevet szerezve életüket feláldozták” – kezdte ünnepi beszédét Jászai Menyhért alpolgármester.

109 éve tört ki az I. világháború. A mai Magyarország területén főként olyan katonatemetők maradtak fent ebből az időből, melyek nem követlenül a frontvonalon harcolók nyughelyei, hanem a harctérről sebesülten vagy betegen hazaszállítottaké, ilyen a nyíregyházi Hősök temetője is, mely az 1948-at követő időszakban is fennmaradt. A megemlékezésen elhangzott: léte kész csoda.

„A 2016-17-es hadisír- és hősi emlékmű-felújítási programnak, a Honvédelmi Minisztériumnak és Nyíregyháza város összefogásának köszönhetően ez a temető megújulhatott. Munkatársaimmal 2014-ben kezdtük el az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság vármegyei központjaiban és irodáiban a hadisírgondozó és a honvédelmi nevelési tevékenységet. Azt a feladatot kaptuk, hogy helyben, saját régiónk városaiba, falvaiba menjünk ki és fedezzük fel az elfeledett hősi temetőket. Mert a kortársak már mind eltávoztak” – mondta el Farkas Gábor százados, a debreceni 3. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda beosztott tisztje.

„1948 után a hatalomváltás és az akkori rendszer emlékezetpolitikája miatt felejtésre ítélték a világháborúban elesett katonáinkat és a polgári veszteségünket is. Hősi sírok tízezrei, százezrei tűntek el az országunkban. A rendszerváltás után csak késve indulhatott újra hősi halottaink emlékének méltó ápolása. Kevesen tudják, hogy csak 2012. január 1-jétől élveznek törvényi védettséget a honvédelmi kötelezettséget fegyveres vagy fegyver nélküli teljesítése közben életüket áldozó katonák, vagy betegség, sebesülés következtében elhunytak, vagy a háborúban hadifogságba hurcolt katonák és polgári személyek” – tette hozzá Farkas Gábor.

Az első világháború idején a mai Hősök temetője területén egy barakk-kórház működött. Az itt elhunyt katonák kegyeleti helyére jelölték ki ezt a temetőt, ahol 3000 katona nyugszik.

„Ez a temető az, ahol 70 év után a második világháborúban elhunyt magyar és német katonákat sikerült a vármegyei hadisírgondozóknak megtalálni. Ez a temető és környéke volt, ahonnan sikerült ezeket a katonákat kiexhumálni. Ezek a magyar katonák voltak az 52-es parcella első eltemetett magyar katonái. A mögöttem álló lélekharang volt az, melyet – elsősorban a hadisírgondozásban szolgálatot teljesítő tartalékos katonák ötleteként – egy páratlan társadalmi összefogás eredményeként 2019-ben felállítottak. Azóta is az ünnepi megemlékezés egyik fő pontja” – emlékezett vissza Kertész József őrnagy, az 5. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője.

A csütörtöki ünnepi megemlékezésen az 5. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda közreműködésével a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Temetkezési Kft. civilek és civil szervezetek segítségével 2800 darab mécsest gyújtottak.

Kapcsolódó galéria

Emlékezés a Hősök temetőjében 2023