Idén is a Kossuth térre várják a könyvbarátokat
Június 8-tól 12-ig rendezik meg a 88. Ünnepi Könyvhét és a 16. Gyermekkönyvnapok programsorozatát a megyeszékhelyen. Idén is a Kossuth térre várják a könyvbarátokat, ahol a változatos rendezvények mellett több, mint 20 íróval, költővel is találkozhatnak az érdeklődők.

Az ünnepi könyvhét egyedülálló magyar kulturális rendezvénysorozat, az elsőt 1929-ben tartották meg, és Nyíregyháza is évtizedek óta kapcsolódik helyi programokkal az eseményhez. Idén június 8. és 12. között várják a könyvbarátokat a Kossuth térre.

A sajtótájékoztatón dr. Ulrich Attila alpolgármester hangsúlyozta, Nyíregyháza városának az az érdeke, hogy minél több olvasott állampolgára legyen, szeressenek könyveket olvasni, használják ki azt a lehetőséget, amit a megyei és városi könyvtár kínál.

 

VÁLTOZATOS PROGRAMOK

 

További képekért kattintson a fotóra!

A három napos programsorozat lehetőséget ad arra, hogy újra egymásra találjon az irodalom és a közönsége, az író és az olvasó, a könyvkiadó és a könyvkereskedő. Az ünnepi könyvhét célja az olvasás és a könyvek népszerűsítése, Nyíregyházán azt szeretnék, hogy a könyvnapok fesztivállá váljon. Az idei megnyitó ünnepség díszvendége Zalán Tibor József Attila-díjas költő lesz, de a három nap alatt több, mint 20 íróval, költővel találkozhatnak az érdeklődők, itt lesz többek között Petőcz András, Schein Gábor, Hegyi Barbara, és természetesen a megyebeli írók, költők is részt vesznek a programokon. Lesz dedikálás, könyvcsere, kötészeti bemutató, Legóember, népi fajátékok, kézműves foglalkozás, mesefotózás.

 

STAR WARS HŐSÖK A TÉREN

 

Tomasovszki Anita könyvtár igazgató elmondta, ezek mellett egy különleges attrakcióval is készülnek a szervezők. Megelevenedett könyvlapok címmel életre keltik a Star Wars könyvek hőseit, ehhez jelmezesek jelentkezését várják, akiket díjaznak is, valamint rengeteg meglepetéssel, ajándékkal készülnek. Az ünnepi könyvhét ideje alatt a könyvtár népszerűsíti megújuló szolgáltatásait is, így a Születésnapi Újság mellett Születésnapi Képeslapot is készítenek. Emellett az olvasók ismét ingyen iratkozhatnak be a könyvtárba, és amnesztiahetet is tartanak, ami azt jelenti, hogy a lejárt kölcsönzési határidejű könyveket késedelmi díj nélkül adhatják vissza.

A 88. Ünnepi Könyvhét részeletes programja itt található.

Szoboszlai Tibor
Fotó: Szarka Lajos