Idén is a múzeumfaluban lesz az idősek világnapi rendezvény
Fotó: Szarka Lajos

Nyíregyháza évek óta nagy figyelmet fordít az idősekre, és az idei Idősek Világnapjára is izgalmas programmal készülnek. A részleteket a keddi Idősügyi Tanács ülésén beszélték meg és véglegesítették, amely a városháza Váci termében zajlott.

Az ENSZ 1991-ben október 1-jét nyilvánította az Idősek Világnapjává. Ebből az alkalomból a nyíregyházi önkormányzat évek óta különleges közösségépítő programokat szervez az idősek számára. Idén is készülnek egy ingyenes rendezvénnyel a Sóstói Múzeumfaluban a szépkorúaknak, amelyet az Idősügyi Tanács tagjai kedden délelőtt vitattak meg a városháza Váci termében. Az önkormányzat egész napos programmal szeretné megajándékozni a nyíregyházi időseket.

„A tavalyi év egyfajta tapogatózás volt mindkét fél részéről, hogy hogyan készülhetnénk fel a legjobban a szépkorúak számára. Hiszen ők megélték a falusi élményeket, fiatalkorukban még maguk is megtapasztalták, milyen volt falun élni. Úgy gondolom, pozitív visszajelzéseket kaptunk, de mindig van lehetőség a fejlődésre. Idén szeretnénk javítani azokon a területeken, ahol tavaly hiányosságok merültek fel. Több színpadi programot tervezünk, hiszen sokan szerették volna, ha több néptáncos viseletben fellépő műsor is szerepelne a programban. Nagy öröm volt számukra, amikor megszólaltak a népdalok, így erre idén is nagy hangsúlyt fektetünk, és ezekből október 1-jén bőven részesülhetnek. Emellett új időszaki kiállításokat is bemutatunk, például Legyen Édes Sóstó címmel édességtörténeti tárlatot, ahol édességkóstolóval kedveskedünk vendégeinknek. Továbbá, a fiatalkorukhoz kapcsolódóan beszélgetéseket szervezünk, például az ukrán határ menti seftelés témájában, amit egy bemutató is kísér majd. Természetesen a múzeumfalu minden portáján igyekszünk különleges élményekkel és programokkal kedveskedni a szépkorúaknak” – részletezte Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu területi igazgatója.

Tavaly közel 2000 nyugdíjas érkezett a skanzenbe. Az önkormányzat és a Sóstói Múzeumfalu egész napos programmal várta az érdeklődőket ekkor is, melyről sok pozitív visszajelzés érkezett.

„A nagy sikerre való tekintettel ismét megszervezzük ezt az eseményt, hiszen tavaly is rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk. Zsuzsa, aki a vendéglátónk lesz, már tavaly is emlékezetes szervezéssel tette felejthetetlenné az alkalmat, így ő és az általa létrehozott emlékek lesznek a rendezvény fő témái. Ne feledjük, hogy október az idősek hónapja, és ennek keretében örömöt szeretnénk szerezni az időseknek. A tervezett nagy rendezvényünk célja, hogy bemutassuk az alkotó idősek csodálatos munkáit, ezzel is tisztelegve előttük és elismerve kreativitásukat” – mondta el Telepóczkiné Farkas Márta, az Idősügyi Tanács titkára.

Telepóczkiné Farkas Márta az ülésen bejelentette, hogy az önkormányzat megpályázta az Idősbarát Önkormányzat címet, és a pályázatukat már befogadták. Véleménye szerint az önkormányzat megérdemli ezt a címet, mert nagyon jól, párját ritkító módon bánnak a város szépkorú polgáraival.

Kapcsolódó galéria

Idősügyi Tanács 20240903