Idén korábban indult a parlagfűszezon

Fokozottan ellenőrzik országszerte a parlagfüves területeket, van, ahol helikopterről, máshol drónokkal is kutatják a fertőzött részeket. A felelőtlen tulajdonosok és gazdák minden esetben bírságra számíthatnak.

Idén a parlagfű szezonja legalább 2-3 héttel korábban kezdődött, mint szokott. A parlagfű, amely Magyarországon a nyár végének és az ősz elejének rettegett allergénje, már most számos helyen elérte a fél méteres magasságot és sűrűn, vastagon nőtt meg.

Kedvezett számára az időjárás

Ez a helyzet számos kihívást jelent mind az allergiások, mind pedig a növény irtásáért felelős hatóságok számára – adott tájékoztatást Bodrogi László, a Közterület-felügyelet vezetője. – Az idén a parlagfű szezonja legalább 2-3 héttel korábban kezdődik a szokásosnál. Sok helyen már most fél méternél magasabbra nőtt és elég vastag is. Az időjárás kedvez neki: május-júniusban bőséges eső esett, most pedig meleg van, ami ideális a növekedéséhez.

Bejelentések, ellenőrzések, felszólítások

– Nagyon sok bejelentést kaptunk ezzel kapcsolatban. A lakosság közvetlenül telefonon vagy a NÉBIH Parlagfű Bejelentő Rendszeren keresztül értesít minket. Ezeket minden esetben ki kell vizsgálnunk. Ha közterületen találunk parlagfüvet, mindenképpen intézkedünk, függetlenül a növény méretétől és lefedettségétől, mivel a helyi rendelet szerint ez szabályszegésnek minősül. Első körben mindenkit felszólítunk, hogy tegye rendbe a területet, és az esetek 99 százalékában ez meg is valósul: levágják a parlagfüvet. – hívta fel a figyelmet Bodrogi László.

Légi felderítést is alkalmaznak

Országszerte – így Nyíregyházán is – fokozottan ellenőrzik a parlagfűvel fertőzött területeket, akár helikopterről, akár drónok segítségével is kutatják az érintett földeket. A felelőtlen gazdákat és tulajdonosokat minden esetben megbírságolják. Az ingatlanok tulajdonosainak kötelessége, hogy saját területükön irtsák a parlagfüvet, ezzel csökkentve a levegőbe kerülő pollen mennyiségét. A hatóságok rendszeres ellenőrzésekkel és szankciókkal ösztönzik a lakosságot a parlagfű-mentesítésre.

Figyeljünk a magánterületeinkre!

– Előfordul, hogy magánterületen jelentenek be parlagfüvet. Ilyenkor az eljárás attól függ, hogy belterületi vagy külterületi ingatlanról van-e szó. Fontos az is, hogy mekkora a parlagfűvel borított terület; hatósági intézkedéshez legalább 30 százalékos lefedettség szükséges. Ha belterületi ingatlanról van szó, akkor a jegyző jár el, míg külterületen a vármegyei kormányhivatal földügyi hatósága intézkedik. Ők mennek ki a helyszínre, majd az ügy egy másik hatósághoz kerül, amely kiszabja a növényvédelmi bírságot és szükség esetén elrendeli a kényszervágást. A kormányhivatal által kiszabott bírság akár több millió forintra is rúghat, és a kényszervágás költségeit is meg kell téríteni. Ezért nagyon fontos odafigyelni a parlagfű irtására – részletezte a Közterület-felügyelet vezetője.

A pollenmentesség a cél, nem a bírság

Bodrogi László hozzátette, abban az esetben, ha a Közterület-felügyelet intézkedés során közterületen talál parlagfüvet, a helyi rendelet alapján jár el. A rendelet szerint a helyszíni bírság összege akár ötvenezer forint is lehet. Amennyiben a felügyelő már korábban tett intézkedést, de nem találkozik a tulajdonossal, akkor eljárást indítanak. Ebben az esetben magánszemélyek akár 200 ezer, cégek pedig akár 2 millió forintos bírságra is számíthatnak. A nyíregyházi Közterület-felügyelet vezetője hangsúlyozta, a cél nem a bírságolás, hanem az, hogy a levegőbe kerülő pollen mennyisége minél kevesebb legyen.