Idén nemcsak a Sóstói Múzeumfaluban, hanem a Kossuth téren is lesznek Húsvétváró programok

2018-ban jelentős fejlesztés kezdődik a Sóstói Múzeumfaluban; ez év elején pedig még úgy tűnt, hogy már március-áprilisban elkezdődhetnek a munkálatok – mondta a város Húsvétváró sajtótájékoztatóján Dr. Ulrich Attila.


Az alpolgármester kiemelte, a város húsvéti, központi programjait mindig a skanzenben tartják. Ám hogy ne maradjanak a nyíregyháziak tojásfestő-locsolkódós pillanatok nélkül, ezért úgy döntöttek év elején, hogy a Kossuth térre szerveznek egy olyan programsorozatot, amely hangulatos készülődést biztosít a városlakóknak a nagyhéten. Lesz tojásfadíszítés, kézműves foglalkozások és nyuszisimogató is.

A húsvéti készülődés az ünnep előtt, március 27-én, 28-án és 29-én délutánonként 14 és 17 óra között lesz a belvárosban.

Dr. Ulrich Attila hangsúlyozta:

Közben úgy alakult a sors, hogy egy-két hetet még nyitva lesz a Sóstói Múzeumfalu. Így beleesik ebbe az időszakba a Húsvét is, ezért megtartják a saját húsvéti ünnepségüket. A szervezés és előkészületek miatt pedig úgy döntöttünk, hogy a nagyhét három napján megtartjuk a programokat a belvárosban is. Esetleges rossz idő esetén a Váci Mihály Kulturális Központban lesznek majd a programok.

A Húsvét egyik legfontosabb szimbóluma a tojás, melyet a Beregben nagypénteken, más tájegységeken nagyszombaton hímeztek. A Sóstói Múzeumfaluban már március 29-én megkezdődik a hímzés, hogy minél több gyermek és felnőtt bekapcsolódhasson a hagyományok ápolásába. A lányok-hölgyek berzselt, karcolt és írókázott, aranyporos tojásokat is készíthetnek majd a skanzenben. A fiúk-férfiak pedig a „szagos víz” készítésével ismerkedhetnek meg.

Dr. Szabó Sarolta, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója hozzátette:

A húsvéti szokások bemutatásának lesz egy új eleme idén: élő interpretáció keretében, korhű ruhákban mutatunk be egy II. világháború előtti időszakot. Pontosan azt, hogy egy család hogyan élte meg és hogyan ünnepelte a húsvétot.

Április 2-án, Húsvét hétfőn 10 órától várják az érdeklődőket a Sóstói Múzeumfaluba. Lesz különleges kiállítás, istentisztelet, a Nyírség Táncegyüttes tagjai pedig felidézik a hagyományos locsolkodást. A belépőjegy mellé mindenki kap majd egy térképet. 4 állomáson lehet majd feladatokat megoldani, húsvéti tallérokat gyűjteni. A 4 tallért pedig meglepetésajándékra válthatják majd be a játékban résztvevők.

 

Dér Vivien