Idősek Világnapja az Arénában

A szépkorúak köszöntését a korfa másik végén lévő kicsinyek, az Eszterlánc Északi Óvoda Kerekerdő Tagintézményének néptáncosai kezdték. Nyíregyháza önkormányzata nem csak a kicsikre figyel oda, például óvodák felújításával, építésével, ovi-foci pályák létrehozásával, hanem az idősekre is.

 

 

Odafigyel a város az idősekre

 

Ünnepi köszöntőjében Jászai Menyhért alpolgármester kiemelte: gyakran találkozik ezzel a korosztállyal különböző, a város által patronált témák kapcsán, legyen szó akár, szociális segítségnyújtásról (házi segítségnyújtás, tűzifa, tanyagondnoki szolgálat), akár a biztonságos, nyugodt mindennapok megteremtéséről (kamerarendszer, polgárőrség, digitális segélyhívó), vagy éppen a közösségi programokról (nyugdíjas egyesületek támogatása, idősek és szépkorúak akadémiája).

További képekért kattintson a fotóra!

– Ebben a szépen felújított Arénában említhetném a Mozdulj Nyíregyháza! programot is, tudom, hogy nagyon népszerű az Önök körében, például a csontritkulás program, a mozgást segítő program, amin nagyon sokan és aktívan vesznek részt. Ehhez kapcsolódik a kedvezményes fürdőjegy, vagy éppen a karácsonyi csomag. Nem is kívánom ezt most részletezni... Sokkal inkább arról szeretnék beszélni, amit Önök tesznek a városért. S arról, hogy mennyire hálásak vagyunk azért, hogy köztünk vannak, hogy oszlopos tagjai a nyíregyháziak és a megye nagy családjának is – fogalmazott a Jászai Menyhért alpolgármester.

 

 

Köszönet a szervezeteknek is

 

A másik főszervező, a megyei önkormányzat nevében a közgyűlés elnöke, Seszták Oszkár köszöntötte a szépkorú társadalmat, egyben megköszönte a nyugdíjas szervezeteknek az idős közösségek összetartásában végzett munkáját. 

– Elsősorban nekik is szeretnék köszönetet mondani, a szervezőknek, az egyesületi élet motorjainak, akik, ha már esetleg nincs is olyan családi közösség – elköltöztek a gyerekek, más élethelyzetben vannak – közösséget teremtenek egy-egy településen, Nyíregyházán, kisebb falvakban is, és így tudják egymás kezét fogni – mondta Seszták Oszkár a Megyei Közgyűlés elnöke.

 

 

Idősügyi Tanács

 

Nyíregyházán pedig a szépkorúak egy különleges fórum segítségével is hallathatják hangjukat. Egyáltalán nem általános az, ami városunkban már négy éve működik, hogy a Közgyűlés határozata értelmében Idősügyi Tanács segíti a nyugdíjasokkal kapcsolatos döntések meghozatalát. A titkára, Fintor Károlyné a kéthavonta ülésező tanács eredményeiről és munkájáról is szólt. 

– Annak érdekében, hogy az idős emberek életének minél több részletében beható segítséget tudjunk nyújtani, rendszeresen meghívunk üléseinkre olyan szervezeti vezetőket, akiktől egyrészt tájékoztatást kérünk az adott területen az idősek vonatkozásában, másrészt tolmácsoljuk feléjük az idős emberek igényeit, javaslatait. Vendégeink között volt már orvosigazgató, rendőrkapitány, városüzemeltetési szakember, betegjogi képviselő, a szociális terület szakértője, a hulladékszállítás illetékese, a fürdő vezérigazgatója, a MÁV és a VOLÁN illetékese, a helyi média képviselője – emelte ki Fintor Károlyné, az Idősügyi Tanács titkára.

 

Ünnepi műsor

 

A világnapi műsort egy, a Nyíregyházi Televízió által az elmúlt esztendő legfontosabb történéseiről készült kisfilmje színesítette, majd a vendéglátással, szűrési lehetőségekkel kiegészített kötetlen beszélgetést megelőzően a Móricz Zsigmond Színház művészei adtak szórakoztató műsort, ismert operettek slágereiből összeállítva.

Tarczy Gyula

(Fotó: Kohut Árpád)