Idősek Világnapja – Több ezer szépkorú vett részt az idei programon a Sóstói Múzeumfaluban

Több ezer szépkorú vett részt az idei Idősek Világnapja alkalmából szervezett programon a Sóstói Múzeumfaluban. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata jóvoltából kedden ingyenesen látogathatta meg minden nyíregyházi nyugdíjas a skanzent, ahol színes programokkal és egy szendvicsebéddel is készültek a szervezők. A városban egy idősügyi tanács is működik, ők tartják a kapcsolatot a városvezetéssel és képviselik a mintegy 26 ezer helyi szépkorút.

Egy kuriózumnak számító divatbemutatóval kezdődött az Idősek világnapi program kedd délelőtt a Sóstói Múzeumfaluban, a Beregi Múzeum munkatársai Vásárosnaményból érkeztek Nyíregyházára, hogy Hagyomány a divatban címmel színpadra lépjenek. Ruháikon a beregi keresztszemes motívumot népszerűsítették a közönség előtt.

Összegyűlnek ilyenkor a nyugdíjasok, sokan vagyunk most a múzeumfaluban és nagyon jó a műsor is. Egy kicsit kikapcsolódunk ma ebben a jó időben. Úgy látjuk, hogy talán még többen vagyunk mint tavaly” – mesélték a résztvevők.

Szívesen jönnek a múzeumfaluba

Több ezer szépkorú látogatott el kedden a múzeumfaluba, a nyíregyházi önkormányzat itt szervezte meg számukra az Idősek világnapi rendezvényt. Ezen a napon a nyíregyházi nyugdíjasok ingyenesen látogathatták meg a skanzent és vehettek részt a programokon.

Sokan mondták azt, hogy itt nemcsak látogatók, hanem vendégek is, vendégekként fogadtuk az időseket. A múzeumfalu profiljának is megfelelően úgy szerveztük ezt a napot, hogy tudást, ismeretet elevenítsük fel, hiszen az időseknek ez már megvan, az élettapasztalat és a tudás is” – nyilatkozta Baloghné Szűcs Zsuzsanna területi múzeumigazgató.

Munkában az Idősügyi Tanács

Az ENSZ döntése értelmében 1991 óta október elseje az Idősek Világnapja, erre az alkalomra minden évben nagy erőkkel készül a Nyíregyházi Idősügyi Tanács is, akik a városvezetés előtt mintegy 26 ezer helyi nyugdíjas érdekeit képviselik.

Van egy nagyon komoly szándékom, amit nagyon szeretnék megvalósítani: minél több örömteli alkalmat tudjunk az időseknek szervezni. A mai nap is ilyen, kint vagyunk a múzeumfaluban, ami egy fantasztikus hely és nagyon kedves vendéglátással fogadnak bennünket, nagyon kedves, vidám műsorok vannak, amelyek a tudásunkat is élénkíti. Régi hagyományokkal, régi mesterségekkel találkozhatunk itt és azt tapasztalom, hogy azok, akik nem falun nőttek fel, még azok is szívesen jönnek el a múzeumfaluba, mert egy kicsit visszahozza ez a hely nekünk a népmesék hangulatát” – mondta Telepóczkyné Farkas Márta, a Nyíregyházi Idősügyi Tanács titkára.

Az Idősügyi Tanács kérése volt az is, hogy ebben az évben újra a Sóstói Múzeumfaluban találkozzanak a szépkorúak október elsején, az önkormányzat pedig örömmel teljesítette a kérést – mondta dr. Ulrich Attila önkormányzati képviselő, a tanács alelnöke.

Egész évben fontosak a szépkorúak

Nem közhelyeket szeretnék mondani, de mindenki számára nagyon fontosak az idősek. Akik abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy élnek még a szülei vagy akár a nagyszülei is, ők tudhatják, hogy lelkileg ez milyen sokat jelent az ember számára. Az önkormányzat ezzel a programmal szeretné kifejezni a megbecsülésünket a szépkorúak iránt, de nem csak ezen az egy napon. Nagyon régóta van már karácsonyi csomag, amelyet minden nyíregyházi lakcímmel rendelkező nyugdíjas megkap, alkotó idősek pályázatát írunk ki, különböző szellemi és sportvetélkedők vannak a város intézményeiben” – nyilatkozta dr. Ulrich Attila önkormányzati képviselő, a Nyíregyházi Idősügyi Tanács alelnöke.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata egész évben igyekszik olyan közösségi programokat szervezni, amelyek sok nyugdíjast megszólítanak – tette hozzá dr. Ulrich Attila.

Programok a közeljövőben

A keddi programok között volt még néprajzi előadás, örömtánc, valamint népzenei és néptáncos bemutatók is, de az őszi-téli időszak még számtalan rendezvényt tartogat a szépkorúak számára. Szerda délután a Váci Mihály Kulturális Központban lesz az Alkotó idősek kiállítás megnyitója, várja az érdeklődőket a Szépkorúak Akadémiája, valamint az egyedülállónak számító „Meséld el nekem” pályázat is, amelyen a nyíregyházi nyugdíjasok élettörténeteit várják, amelyből egy újabb kötetet adnak ki, ezzel is megőrizve az itt élők városhoz kötődő emlékeit.