Ifjú tehetségek zenéltek

Dóka Eszter egyike volt szombat este azoknak, akik még iskolásként óriási lehetőséget kaptak: egy teljes szimfonikus zenekar kíséretében mutathatták meg tudásukat. A Vikár Sándor Zeneiskola tanulója ráadásul már negyedszer okozott örömöt hegedűjátékával a szépszámú közönségnek. – Ünnepi hangulatot kölcsönöz minden évnek, hogy van mire készülni: egy ilyen nagy alkalom év végén, és évről évre egyre jobb, másabb az érzet. Igen jó érzés zenekarral játszani, egészen más, mint zongorával, úgyhogy ez egy nagy lehetőség.

 

Német vendégek és nyíregyházi tehetségek

 

Az idei műsor egyik különlegessége volt, hogy ezúttal a Nyíregyháza német testvérvárosából érkezett diákok is színpadra álltak, hiszen a két iskola közötti csereprogram keretében ezúttal ők látogattak hozzánk. A műsor gerincét azonban a nyíregyházi fiatalok hét produkciója adta, a szimfonikus zenekar kíséretével, melynek tagjai döntően a Vikár tanárai.

 

Ontják a tehetségeket

 

A művészeti szférát is támogató önkormányzat képviseletében jelen lévő Halkóné dr. Rudolf Éva, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke köszöntőjében a tehetséges fiatalok mellett az őket mentoráló tanárokat, felkészítőket is méltatta. – Ezen a napon ki kell emelnünk a Vikár Sándor Zeneiskolát. Tudhatják az iskola pedagógusai, hogy szívemhez közel áll a zene, és ők is, amilyen munkát ott folytatnak, és természetesen nem mehetünk el szó nélkül a Művészeti Szakközépiskola munkája mellett sem. Ilyen kiemelkedő művészeti iskolák természetes, hogy ontják a tehetségeket, akik közül most egy páran megmutatják a tudásukat ezen a színpadon.

 

A szimfonikusok segítő rendezvénye

 

Ahhoz azonban, hogy a tehetségek megmutatkozhassanak, kellett a tanári kar hozzáállása, akik a hátteret nyújtják a diákoknak, nemcsak a zeneórákon, hanem ezúttal a színpadon is. Nagy Gyula, a Szabolcsi Szimfonikus Zenekar elnök azt mondja: – Az az ötlet merült fel – ha már ott tanítunk a zeneiskolában és a szimfonikus zenekar tagságát a vonós tanárok adják –, hogy miért ne segíthetnénk a saját zeneiskolánkon? Hiszen mi vagyunk többségben a zenekarban, ezért a hangversenynek minden évben a teljes bevételét a zeneiskola alapítványának ajánljuk fel.

 

Csak a legjobbak

 

A mostani előadáson, a nyitás jegyében a Vikár Sándor mellett a Muzsika Zeneiskola, valamint a Művészeti Szakközépiskola néhány kiemelkedően tehetséges fiatalja is színpadra állhatott, mely az egyetlen kiválasztási szempont volt akár hegedűről, fuvoláról, furulyáról, vagy trombitáról volt szó. A szimfonikus zenekar tagjai pedig, maguk mögött tudva egy hosszú, nehéz évadot például a sikeres Stabat Mater előadással és egy zeneakadémiai koncerttel, nyári szünetre mennek.

Tarczy Gyula