Így döntötte ki a szél a karácsonyfát - Kamera rögzítette a balesetet a Kossuth téren

Kidőlt Nyíregyháza karácsonyfája vasárnap, a szakemberek még a hétvégén, rögtön nekiláttak a helyreállítási munkálatoknak. Viharos, 60-70km/h-s szél tombolt vasárnap hajnalban, ami kitörte a 16 méter magas lucfenyőt.

Nyíregyháza megyei jogú város karácsonyfáját is megtépázta tegnap a szél. A fenyő kitört a talpból, majd két épület közé borult. A városüzemeltetési társaság munkatársai és tíz nyíregyházi hivatásos tűzoltó kezdte meg a feldíszített fa helyreállítását. Mivel a díszburkolat sérült a felállítási helyen és a viharos erejű szél sem csillapodott, a helyreállítást nem fejezték be vasárnap. A visszafektetett fa elkerítését a városüzemeltetés biztosította – ez olvasható a katasztrófavédelem összefoglalójában.

Megdöbbentő látvány

Nyíregyházán 60-70 km/h-s szél tombolt vasárnap hajnalban, valamikor reggel nyolc óra előtt pár perccel dőlhetett ki a 16 méteres lucfenyő a Kossuth téren. A két műemléki védelem alatt álló épületben nem tett szerencsére kárt a karácsonyfa. Nem csak a nyíregyháziakat fogadta ilyen megdöbbentő látvány vasárnap reggel, például Kaposváron és Baján is felborultak a karácsonyfák az erős szélben.

Hamarosan helyreállítják

Amióta az eszem tudom, ilyen nem volt Nyíregyházán. A megszokott rögzítési, biztosítási mód nem volt elegendő, hogy a fa ellenálljon ennek az erős szélnek. Egyébként is a Rákóczi utca eleje az egy nagyon szélzugos hely. Kettétört a fa, méghozzá a talpnál eltört és leborult, isteni szerencse, hogy nem tartózkodott ott pont abban az időben senki. Meg is kezdtük a helyreállítási munkákat, a katasztrófavédelem segítségével megpróbáltuk helyreállítani a fát, viszont az egész napos időjárás olyan szeles volt, hogy a végén inkább azt láttuk biztonságosnak, hogy ha ezt majd a héten folytatjuk. Az emberi élet mindennél fontosabb, még a karácsonyi díszítésnél is, így csak akkor fogjuk felállítani a karácsonyfát, ha tökéletesen tudjuk rögzíteni.” – nyilatkozta Petró Árpád, a Nyírvv Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A városüzemeltetési társaság ügyvezetője részletesebben is beszámol a karácsonyfa körül kialakult helyzetről, illetve a téli hószolgálatról és a Nyírvv felkészültségéről a kedd esti Nyíregyháza Most című magazinunkban.