hirdetés
A farsanghoz nem csupán hangos mulatságok, hanem jellegzetes ételek is kapcsolódnak. Ezek közül pedig az egyik legismertebb az igazi, klasszikus szalagos fánk.
Az idei farsang január 6-án kezdődött és március 2-ig, hamvazószerdáig tart (a záró dátum minden évben változik. Hamvazószerda a húsvétot megelőző negyven napos nagyböjt kezdetéig tart). Ezt az időszakot vidám lakomák, bálok, mulatságok jellemzik, amiknek elengedhetetlen kelléke a finom fánk. Bár az olajban kisütött kelt tésztának számtalan változata ismert, bemutatjuk az egyik kedvencünket:
Hozzávalók:
- 2 dl tej
- 50 dkg liszt
- 5 dkg porcukor
- egy élesztő
- 2 db tojássárgája
- 5 dkg vaj
- 1 csipet só
- étolaj
Elkészítése:
- A tejet megmelegítjük, beletesszük a cukrot és az elmorzsolt élesztőt. Felfuttatjuk.
- A tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük. Hozzáöntjük a tejet és jól kidolgozzuk. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, majd a lisztet és a felfuttatott élesztőt.
- Langyos helyen duplájára kelesztjük.
- Kinyújtjuk, fánkszaggatóval kiszúrjuk.
- Bő zsiradékban kisütjük.