Ijjász-kiállítás a Görögkatolikus Múzeumban – Egy kárpátaljai festőművész örökségét mutatják be

Ijjász Gyula ungvári festőművész festményeiből nyílt kiállítás a Görögkatolikus Múzeumban. Az intézményt a festő unokája, Krasznai Szomor Péter kereste meg, hogy a nagyapja életműve érdemes lenne bemutatásra. A kiállítás az ungvári honismereti és az ottani szépművészeti múzeum segítségével jött létre. A kiállításon felsejlik Ijjász kalandos élete és egy olyan művész öröksége, amely nagyobb megbecsülésre érdemes. 

Biztos ecsetkezeléssel készített, a posztimpresszionizmust idéző tájképek között, egy modernebb stílusban festett ungvári utcarészlet nyűgözi le a nézelődőt a Görögkatolikus Múzeumban. Az 1873-ban Ungváron született Ijjász Gyula alkotásaiból először nyílt kiállítás Magyarországon. A festő Jáczik Gyula ungvári mészáros fiaként látta meg a napvilágot. Az apa azt szerette volna, ha a fia tovább viszi a mesterséget, ám hamar kiderült, a fiú másban tehetséges.

 

„A Lehoczky Múzeum gyönyörű tájképfestménnyel rendelkezik, és három óriási méretű pasztellképekkel, amelyek csatajeleneteket ábrázolnak…”

 

Ijjász 12 évesen megszökött otthonról, hogy Munkácsy Mihálytól tanuljon festészetet. Munkácsy azonban akkor már Pestre költözött, így hát Ijjász utánament. De ott sem volt szerencséje, mert a legendás festő Pestről Párizsba költözött. Az ungvári fiú pedig úgy döntött, szerencsét próbál Amerikában. Még nincs húszéves, amikor a New York-i Cooper Institute Iparművészeti Iskolába beiratkozott. 1900 és 1902 között pedig Hollósy Simon tanítványa lett. 1905-ben újra Amerikába költözött, ahol a New York Times rajz-illusztrátoraként jegyzik. 1913-ban az ungvári Királyi Görögkatolikus Tanítóképző Intézet rajztanára. Az első világháború alatt haditudósító és a háború csatáit festi meg. 1943-ban hunyt el. Több száz alkotást hagyott maga után, melyek túlnyomó részéről nem tudják, hogy merre találhatóak.       

- Rengeteg fehér folt van még, amit nekünk még dokumentálni kell, ellenőrizni, tanulmányozni, és már két év alatt is több sikert könyvelhetünk, mint eddig is, és szerintem, mint Révész Imre, vagy Ijjász Gyula, vagy Hollósy Simon, Munkácsy Mihály, róluk többet tudunk azért és itt azért rengeteget kell dolgoznunk és rengeteg dokumentum van, főleg újságok, például az Ung újság 1912-től az 1920-as évekig, ahonnan tudunk sok anyagok előkeríteni és a jövőben több információval szolgálni, remélem… 

tudtuk meg Ruszin Valériától, Lehoczky Tivadar Területi Honismereti Múzeum történelmi és honismereti osztályvezetőjétől.

 

„Nem kifejezetten egyházi festő, bár vannak egyházi tematikájú festményei is, viszonyt egy elkötelezett ungvári, görögkatolikus családból származik…”

 

A Görögkatolikus Múzeumban hangsúlyozták, szeretnék, ha egyre több a görögkatolikusokhoz köthető kiállításnak helyet adhatnának.

- A Görögkatolikus Múzeumnak a küldetése, már születése, építése pillanatában az volt, hogy a görögkatolikus kultúrán és egyházművészeten túl, annak múltját és jelenét bemutatva, mindazt, ami a görögkatolikussággal kapcsolatos, azt befogadjuk és Ijjász Gyula egy ungvári görögkatolikus családnak a fia, önmaga is görögkatolikus volt és nagyon sok vallási témájú festménye is született. Így adta magát a lehetőség, hogy tágítsuk a mi palettánkat és egy nem kifejezetten vallási témájú kiállítással is a közönség elő álljunk

- fejtette ki Szabó Irén, a Görögkatolikus Múzeum igazgatója.

Az is kiderült, hogy az ungvári és a nyíregyházi Görögkatolikus Múzeum megállapodást kötött arról, hogy továbbra is folytatják az együttműködésüket. A kiállítás 2025. január 31-ig tekinthető meg.

 

Kapcsolódó galéria

Ijjász Gyula festmény kiállítása a Görögkatolikus Múzeumban