India-ház épül a Nyíregyházi Állatparkban, lesznek benne cápák is!
Fotó: Nyíregyházi Állatpark

Újabb cápák költözhetnek a Nyíregyházi Állatparkba annak köszönhetően, hogy a tervek szerint év végére India-házzal bővül a Sóstó Zoo. A beruházás 800 millió forintba kerül és ezzel új otthont kapnak az indiai rinocéroszok is. Gajdos László, az állatpark igazgatója azt is elárulta, hogy új madárfajok és hüllők is helyet kapnak az új látványosságban.

Napfürdőznek és szabolcsi ropit, azaz frissen vágott akácgallyakat ropogtatnak az ázsiai elefántok és az indiai rinocéroszok a Nyíregyházi Állatparkban. Nem zavartatják magukat, pedig a kifutójuk tőszomszédságában éppen tereprendezés folyik. Néhány hete itt még tevéket figyelhettek meg a látogatók, most azonban munkások jelentek meg, hogy előkészítsék az India-ház építkezéseit. A bővítésre azért van szükség, mert a Sóstó Zoo a fajmegmentési program keretében lehetőséget kapott arra, hogy a végveszélyben lévő páncélos rinocéroszok tenyésztésben nagyobb szerephez jusson. Az állatpark az Európai Fajmegmentési Program keretében egy újabb rinocérosztehenet kap ezzel alapozva meg a tényésztést. A ház méreteiből adódóan arra is alkalmas lesz, hogy a kontinensnyi ország tengeri- és szárazföldi élővilágából is megmutasson egy-egy darabot.   

Az Indai-óceánból is megpróbálunk felvillantani egy részletet, szürke foltú szirti cápákkal, de alapvetően az indiai rinocéroszok lakhelye lesz az India-ház, de lesznek benne hüllők, madarak sok érdekesség is. Ez egy 800 milliós beruházás, ami a TOP-os, Európai Uniós beruházás keretében valósul meg, a nyíregyházi önkormányzat hathatós segítségével.

– mondta el Gajdos László.

Az igazgató emellett kiemelte, egyelőre két indiai rinocérosszal rendelkezik a park. Egy tehén él itt a 2018-ban született, szépen cseperedő borjával, akinek a világra jötte valóságos szenzáció volt akkoriban és bejárta a világsajtót. A szakemberek úgy tervezik, hogy az India-ház még idén elkészül. Az átadását év végére tervezik.