Infrastrukturális fejlesztés – Épül a Debreceni úti szennyvíz-nyomóvezeték

A Nyíregyházi Déli Ipari Park fejlesztése részeként megkezdődött a Debreceni úti szennyvíz-nyomóvezeték építése, ami félpályás útlezárással jár átmenetileg a Matróz utcáig tartó szakaszon. Az új vezeték célja, hogy hatékonyan elvezesse a jelentősen bővülő ipari terület szennyvizét a 4-es számú út alatt található főcsatornába. Az iparipark-fejlesztési projekt I. ütemében emellett megvalósul a Nyíregyháza-Butyka településrészen áthaladó Nagykállói út korszerűsítése is, amely szintén félpályán járható a munkálatok idején.

Nyíregyháza fontos infrastrukturális fejlesztése részeként megkezdődött a régi 4-es, tehát a Debreceni úti szennyvíz-nyomóvezeték építése. Az új vezeték célja, hogy hatékonyan elvezesse az ipari terület szennyvizét a 4-es számú út alatt található főcsatornába. A munkálatok egy forgalomtechnikai terv alapján haladnak előre. Az építés során egyirányú félpályás közlekedésre van szükség a Debreceni csomópont és a Matróz utca közötti szakaszon. Ez az időszak tervezetten egy hónapig tart, és magában foglalja a 449 méteres munkaterület kialakítását. Az építkezés során figyelembe veszik az útvonalon haladó járműforgalom zavartalan haladását. Az út keleti oldalán történik majd a nyomóvezeték elhelyezése, mely után az útburkolat visszaállításra kerül a meglévő útkorona magasságában.

 „Megkezdődtek a közműépítési munkálatok a régi 4-es úton. Az egyirányúsításra kedden már sor került, és a lakosságot korábban tájékoztattuk az újságban megjelent ütemterv szerint. Célunk, hogy augusztusra a teljes helyreállítás megtörténjen. Ez magában foglalja a fél útpálya teljes újjáépítését a csövek fölött, míg a másik oldalon két réteg aszfalt kerül telepítésre. A régi 4-es ezen szakaszán tehát innentől kezdve közműépítési munkák zajlanak” – mondta el dr. Podlovics Roland alpolgármester.

 

A projekt tervezett menetrendje alapján az I. ütem befejezése után áttérnek a II. ütemre, és az I. ütem területén megszűnik a forgalomkorlátozás, újra kétirányú lesz a forgalom. Továbbá az iparipark-fejlesztési projekt I. ütemében megvalósul a Butyka településrészen áthaladó Nagykállói út korszerűsítése is. Ennek keretében az út átépítése valósul meg a Butykai úttól az Újsortanya útig közel 4 és fél kilométer hosszon, 7,5 méter széles aszfaltburkolat kiépítésével, kétszer egy sávos kialakítással. Ahol a forgalomtechnikai számítások szükségessé teszik, ott a kanyarodó mozgások biztonságos megvalósíthatósága érdekében 3 forgalmi sáv kiépítése tervezett, teljes szakaszán közvilágítással kiegészítve.

„Emellett nemcsak a régi 4-es úton, hanem a régi 49146-os Butykai úton is zajlanak útépítési munkálatok. Az út teljes hosszában történő egyidejű építése sajnos nem lehetséges, mert ez akadályozná a mezőgazdasági területekhez való hozzáférést, illetve a Nagykálló és Butyka közötti közlekedést. Ezért ütemezetten végezzük a munkálatokat. Az első ütemben az Újsortanyai úttól a Nagykálló–Nyíregyháza közigazgatási határáig terjedő szakaszt újítottuk fel. Műszaki okok miatt néhány napra le kellett zárnunk az utat, de most már biztosított a közlekedés félpályán, 30 km/órás sebességkorlátozással” – fogalmazott dr. Podlovics Roland alpolgármester.

A belterületi szakaszon a meglévő megállóhelyek környezetében forgalmi sávon kijelölt autóbusz-megállóhelyek kerülnek kialakításra, biztonságos gyalogos-átkelőhely létesítésével együtt. A beruházással érintett területen egy-egy autóbuszöböl kialakítása is tervezett. A Nagykállói úton új okoszebra létesül a Butykai úttal párhuzamosan, annak közelében, valamint a Bajcsy-Zsilinszky utcai csatlakozás környezetében. Gyalogos-átkelőhely megvalósítása tervezett továbbá a megvalósuló Nagykállói gyűjtőúton, a Lászlótanyai útcsatlakozás környezetében kialakuló autóbuszöböl-pár biztonságos gyalogos megközelíthetősége érdekében. Ezzel párhuzamosan folytatódik a közműkiváltás és csapadékvíz-elvezetés kiépítése a Butykai település és a W-Scope épülő gyára közötti szakaszon. Ezt követően megkezdődnek az útszélesítési és -felújítási munkálatok is. A tervek szerint a megépült útszakasz mindkét irányú forgalom részére történő visszaadása 2024. november végére tervezett.