Ingyenes a parkolás – A szabálytalanságot viszont az év végén is büntetik

Ingyenes a parkolás december 22-től január elsejéig. A közterület-felügyelet viszont felhívja az autósok figyelmét, hogy a szabálytalan parkolást a díjmentességtől függetlenül is büntetni fogják. Kiemelten ellenőrzik például a belvárosi bevásárlóközpont körüli szakaszokat, ahova ebben az időszakban is csak az engedéllyel rendelkező járművek hajthatnak be.

Több minden változott a parkolás tekintetében 2022-ben, illetve további módosítások lesznek 2023-ban is – erre még októberben hívta fel a városlakók figyelmét a NYÍRVV. Legutóbb 2018-ban változtak a szabályok, az elmúlt négy és fél év tapasztalatai, illetve a lakossági igények alapján vezették be a módosításokat, nyilatkozta akkor Dicső Péter közterület-kezelési igazgató. Változtak a fizető zónák díjszabásai, eltörölték a sátorgarázsok 190 darabos korlátját és már a zöld rendszámos autóknak is fizetni kell a parkolásért a NYÍRVV szolgáltatási területén. Újabb területek kerülnek majd a fizető zónába, de ez majd csak 2023 júliusától. A lakás környéki bérlet vásárlásának feltételei is változtak, egy lakcímre maximum két bérlet vásárolható, az első autóra 6000 forint/év, a másodikra 10000 forint/év áron.

Ingyenes parkolás

Az ünnepek közeledtével már megszokottnak számít Nyíregyházán, hogy ingyenessé válik a parkolás a NYÍRVV területén, így lesz ez most is, december 22-től január elsejéig nem kell fizetni a város valamennyi területén. Ezzel a díjtalan parkolási lehetőséggel szeretné segíteni a társaság az ünnepek környékén a bevásárlásokat. Az ingyenes parkolás viszont nem egyenlő a szabálytalan parkolással – erre hívja a figyelmet a közterület-felügyelet.

Nem mindenhol érvényes

Ezt már tapasztaltuk a covid idején is, hogy a lakosság azt gondolja, hogy amikor ingyenes a parkolás, akkor mindenhol meg lehet állni. Ahol a KRESZ táblák tiltják a megállást és a várakozást, ott továbbra sem lehet megállni, illetve nem lehet behajtani a művelődési központ és a bevásárlóközpont körüli területre. Az ingyenes parkolás csak a kijelölt parkolóhelyekre vonatkozik, amit a NYÍRVV üzemeltet. A közterület-felügyelet mindenhol ellenőrzi a szabályokat és büntet, ha szükséges.” – nyilatkozta Bodrogi László, a nyíregyházi közterület-felügyelet vezetője.

Szigorú büntetések

Ha valaki a tiltó tábla ellenére hajt be egy szakaszra, fix 30 ezer forintos bírságra és 4 büntetőpontra számíthat, a szabálytalan parkolásért 10 és 50 ezer forint közötti bírság jár, a gyalogátkelőhely előtt parkolás 25 ezer forintos bírságot és 6 büntetőpontot ér, ha pedig jogosulatlanul használja valaki a mozgássérült parkolót, akkor 50 ezer forintos fix büntetésre számíthat – tette hozzá Bodrogi László. A közterület-felügyelet számára nap mint nap munkát ad az is, hogy ellenőrizze a belvárosi bevásárlóközpont melletti területre behajtó autókat. A KRESZ táblák pedig világosan jelzik, hogy itt csak engedéllyel rendelkező járművek közlekedhetnek.

Itt már évek óta a belváros forgalmi rendje van érvényben, a szűk belvárosba engedély nélkül nem lehet behajtani. A közterület kezelője ide többféle engedélyt ad ki, mindenki a saját feladatai szerint. Mi ezt is ellenőrizzük és büntetünk is. Egy behajtani tilos megszegése 30 ezer forintos közigazgatási bírsággal jár és négy büntetőponttal. Akinek mozgáskorlátozott igazolványa van és jogszerűen tudja igazolni, hogy ide be fog hajtani, ő behajthat minden más engedély nélkül. A Kossuth utcán várakozni nem lehet, ezt tábla is jelzi, csak rakodás idejéig lehet itt várakozni, mozgáskorlátozott engedéllyel pedig egy órán keresztül tud parkolni ezen a területen. Ki kell tenni egy órát, ezzel tudja jelezni, hogy meddig tart az ő szabályos parkolása.” – tette hozzá Bodrogi László.

Zárva az ügyfélszolgálat és a piac

A parkolási ügyfélszolgálat és NYÍRVV Nonprofit Kft. további irodái is zárva tartanak december 24-e és január 1-je között, majd 2023. január másodikától a megszokott munkarend szerint várják az ügyfeleket. Az év végi ünnepek időszakában a piacok is megváltozott munkarendben lesznek nyitva, december 24-én és december 31-én egyedül a Búza téri piaccsarnok várja majd a vásárlókat 6 és 12 óra között. December 27-e és 30-a között a Vásártér, az Örökös- és Jósavárosi Piac és a Búza téri piaccsarnok is a megszokott nyitvatartási rend szerint tart nyitva.