Ingyenes! – Dohányzásról való leszokást támogató tanácsadás nyílt Nyíregyházán

Magyarországon egyedülálló módon nyílt dohányzásról való leszokást támogató tanácsadás az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság épületében. A fő célcsoportot a dohányzó, várandós kismamák alkotják, akik a 6 alkalmas foglalkozás során segítséget kapnak a cigaretta elhagyásához, így megszabadulhatnak függőségüktől.

Dohányzásról való leszokást támogató tanácsadás nyílt Nyíregyházán, az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság épületében. A fő célcsoportot a kismamák alkotják, de természetesen más is igénybe veheti az ingyenes szolgáltatást.

Az Egészségügyi Alapellátás keretében azt szeretnénk, ha a nyíregyháziak egészségesen élnének, megelőznék a káros terhelést és a betegségeket. Ezért azt gondolom, hogy az olyan betegségek amelyeket saját magunknak okozunk a dohányzással, az egy szándék kérdése az emberek részéről. Nagyon fontos, hogy felvilágosításokat tartsunk, felhívjuk a figyelmet ennek a káros hatására és aki le akar szokni, annak adjunk hozzá egy segítséget.

– mondta el Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere.

A modellt arra alapozták, hogy a várandósság igen jelentős motiváció az elsődleges és másodlagos dohányfüst ártalom elkerülésére. A dohányzók kiszűrése, egyszerűsített kérdőíves adatrögzítéssel történik, az egyes védőnői körzetekben, és a védőnők javasolják az érintett kismamáknak, hogy vegyenek részt a leszokást támogató programban.

Egy olyan egyedülálló dohányzás leszoktató program indult az alapellátás rendszerén belül, ami a védőnőkre támaszkodik, de nyilván kell hozzá szakember Dr. Rákóczi Ildikó személyében és kell hozzá egy támogató város, amely azt mondta, hogy igen, a kismamák megérdemlik azt, hogy minden oldalról mindenféle támogatást megadjunk ahhoz, hogy a dohányzásról lemondjanak.

– mondta el Csikós Péter az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság igazgatója.

A dohányzás egy tanult viselkedés, aminek a megváltoztatásán szeretnének segíteni a tanácsadáson. A nem dohányzást is tanulni kell. A nikotin az egyik legerősebb függést alakítja ki.

Ha egy várandós miután megtudja, hogy gyermeket vár, továbbra is dohányzik és önerőből nem tudja letenni a cigarettát, akkor ide várjuk. Itt egy hat alkalmas foglalkozásra, tanácsadásra szeretnénk invitálni. Tehát hat alkalmat szeretnénk vele együtt végig dolgozni. És azért mondtam, hogy végig dolgozni, mert mi nem leszoktatni akarunk, hanem a leszokást támogatjuk.

– mondta el Dr. Rákóczi Ildikó főiskolai docens, a Szociális, Egészségügyi és Ifjúsági Bizottság elnöke.

A tanácsadáson részt venni minden szerdán, délután 3 és 5 óra között van lehetősége az érdeklődőknek az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság épületének első emeletén.

Kapcsolódó galéria

Dohányzás leszokást támogató tanácsadás