Ingyenes étkeztetés a szünidőben

A Nyíregyházi Televízió Híregyháza című műsorában beszélt Jászai Menyhért az önkormányzati gyermekétkeztetés lehetőségeiről. A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény alapján a települési önkormányzatoknak az idei esztendőtől a rászoruló gyermekek szünidei étkeztetéséről kötelezően gondoskodni kell. Az ehhez szükséges anyagi fedezetet a kormányzat az idei központi költségvetésből biztosítja.

 

Nyíregyháza támogat

 

„A nyíregyházi önkormányzat már korábban is nyújtott ilyen jellegű támogatást a családoknak, mondta Jászai Menyhért, a város alpolgármestere, aki hozzátette, nem azért segítettünk, mert kötelező volt, hanem, mert akartuk. Sőt, bevezettük a téli étkeztetést is, amelyet már az elmúlt két esztendőben sikeresen végeztünk.”

 

55 napon keresztül

 

Idén az önkormányzat 12 millió forintot fordít erre a célra, amelynek keretében július 16-a és augusztus 31-e között összesen 55 napon keresztül étkeztetik a rászoruló gyermekeket.

 

Igényelni kell

 

Az ellátásra a hátrányos helyzetű gyermekek, valamint a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek jogosultak. Számuk elérte idén az 1372 főt, közülük eddig 870-en igényelték az ingyenes ellátást. A városvezető elmondta, nincs felső korlát, ahány jogosult gyermek jelentkezik, azt étkeztetni fogják. Az ellátásra jogosító nyilatkozatokat az önkormányzat már kiküldte az érintettek lakcímére. Azt kitöltve kell visszajuttatni a Polgármesteri Hivatal Szociális irodájához.

 

Nyolc helyszínen

 

Az ingyenes szolgáltatást a városban nyolc helyszínen vehetik igénybe a rászorulók. A Tündérkert Keleti Óvoda Kikelet Tagintézményében a Fazekas János téren, a Móricz Zsigmond Általános Iskolában a Virág utcán, az Arany János Gimnázium és Általános Iskolában az Ungvár sétányon, a Huszárvárban a Huszár téren, a Tündérkert Keleti Óvoda Koszorú Utcai Telephelyén, a Gyermekek Háza Déli Óvodában, Felsősimán és Butykán, valamint a Móra Ferenc Általános Iskola Petőfi Sándor Tagintézményében, Borbányán.

Piszár Tünde