Interreg pályázat Kassával: tervek készülnek a villámárvizek ellen

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata Kassa Önkormányzatával közösen bruttó, közel 963 ezer eurós Interreg pályázatot nyert. Az „Innovatív vízvisszatartási megoldások az életminőség javítására Kassán és Nyíregyházán elnevezésű projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg.

Április 27 - én született meg az Interreg pályázat ügyében a pozitív döntés, a nyíregyházi Kossuth és Sarkantyú utca területének belvízelvezetésére. A mai városvezetés 2010 óta tudatos terv szerint dolgozik a belvíz és a villámárvizek kezeléséért. Az elmúlt években több mint 2 milliárd forint értékű, mintegy 20 km csapadékvíz – elvezető csatornát építettek. A legújabb nyertes pályázat olyan beépült belvárosi szakasz veszélyeztetettségének csökkentését támogatja, ahol már nem lehet további csatornákat építeni.

„Fontos, hogy ennek előzménye több mint egy évvel ezelőtt kezdődött, amikor elmentünk Kassára, és ott felvázoltuk az együttműködés lehetőségeit. Tavaly szeptember 15 – én a pályázatot be is adtuk, és most április végén megnyertük. Önmagában a pályázat megvalósításának nagyon fontos része, hogy bevontuk a Nyíregyházi Egyetemet is. Lesz majd egy szakmai konferencia, megbeszélés, ahol a szakemberek kicserélik a tapasztalataikat, lesz szemléletformálás és workshop is. Infrastrukturális beruházás is, hiszen épül egy záportározó, megnézzük, hogy mit tehetünk a vezetékrendszerünkkel, hogy javítsuk a helyzetet. Én ezt egy Pilot programnak is tekintem, hogy egy teljesen kiépített, a föld alatt minden vezetékkel rendelkező utcákban hogyan lehet kezelni, ezt a klímaváltozás miatti helyzetet, ami – ahogy főpolgármester-helyettes úr is említette - Kassán is mindig problémákat okoz.”

 

- nyilatkozta Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere. A szárazság, vagy a villámárvizek okoznak -e nagyobb gondot Kassán? Nyáron nyilván a forróság, melyet rendre villámárvizek követnek Kassa egyes területein. Az elmúlt években tapasztaltunk komoly károkat okozó jégesőt is, ezeket szeretnék megelőzni – mondta elöljáróban Kassa főpolgármester-helyettese.

„Kassán egy klímavédelmi adaptációs terv alapján döntjük el, hogy a kánikulában hogyan kezeljük a villámárvizek és a forróság következményeit, és hogy mely városrészben a legkritikusabb a helyzet. Úgy gondoltuk, hogy zöld területeket kell kialakítani. A városházán kezdtük, zöld tetőkkel, zöld övezetekkel. A legkritikusabb helyzet Tahanovce városrészben volt. Ez egy lejtős terület, annak vízvisszatartó projektje egy úgynevezett vízikert, melyhez lelassítjuk a csapadékvíz lefolyását a beton területről, majd ezt elpárologtatják, ezzel is csökken a levegő hőmérséklete. Így sikerül kellemesebb környezetet teremteni az embereknek.”

- fogalmazott Kassa főpolgármester-helyettese, Marcel Gibóda. A pályázat tervezése jelenleg is zajlik, keresik a kivitelezőt. A projekt megvalósítása 28, de maga  a beruházás tervezett ideje 6 hónap. Nem egyedüli közös program ez a mostani Kassával, hiszen a TDM Iroda a V4-es pályázatban Rzeszow-val dolgozik egy turisztikai program sikerén. A szlovák város a nyíregyházi Állatparkkal is készül az együttműködésre, de 2026-ra tervezik geotermikus energiával üzemelő aquapark létesítését is.

Kapcsolódó galéria

Nyíregyháza és Kassa csapadékvíz elvezetési rendszer - sajtótájékoztató