Irány Nyíregyháza - a számok nem hazudnak
Egy friss felmérés szerint a tavalyihoz képest idén jelentősen nőtt a szállásfoglalások száma pünkösdkor. A tíz legkedveltebb turistacélpont közé ebben az évben először bekerült Nyíregyháza is.

Az állatkert, az élmény- és parkfürdő, a múzeumfalu – csak néhány nyíregyházi helyszín, ami pünkösdkor zsúfolásig volt vendégekkel. A szabolcsi megyeszékhely az utóbbi időben folyamatosan az egyik legkedveltebb turistacélpontok közé tartozik. Ez a júniusi háromnapos hétvégén sem volt másképp. Egy telekocsis felmérés szerint Pécs és Miskolc mellett Nyíregyháza felé vették a legtöbben az irányt ekkor. Egy szálláshelyekkel foglalkozó oldal pedig a foglalási adatok alapján készített kimutatást a legkedveltebb pünkösdi belföldi utazási célpontokról. A TOP10-es mezőnybe idén először Nyíregyháza is bekerült, olyan neves turisztikai városok mellé, mint Hajdúszoboszló, Gyula vagy Siófok.


Beérett a sok munka

 

Mogyorós Judit, a Nyírség Turizmusáért Egyesület elnöke elmondta, a most már huzamosabb ideje tartó fejlődés több dolognak is köszönhető. Egyrészt az egységes marketingnek, amibe nemcsak a városmarketing, hanem a szolgáltatók marketingje is beletartozik, másrészt pedig annak, hogy komfortos a szálláshelyek, az állatpark, a fürdő kiegyensúlyozott, jó minőségű szolgáltatásai mostanra érnek be.

 

Több pénz a feltöltődésre

 

A turizmus szakértő szerint az is sokat számít, hogy a családok egyre több pénzt szánnak kikapcsolódásra, feltöltődésre. Ezt alátámasztja az is, hogy idén csak pünkösdkor 30 százalékkal nőtt a belföldi foglalások száma, ami kiemelkedőnek számít június elején, és mindenképp pozitív előjel a nyári szezonkezdetre. A vakációra vágyók nagy része két napot szánt a felüdülésre pünkösdkor, s átlagosan 40 ezer forintért foglaltak szállást. A számla kiegyenlítésében sokaknak jelent nagy segítséget a SZÉP-kártya, minden ötödik magyar ezzel fizet ugyanis. Változott ugyanakkor a szálláshelyek típusának kiválasztása. Amíg a téli wellness-időszakban inkább a magasabb árkategóriájú szállodai szolgáltatást részesítették előnyben az emberek, nyáron már egyértelműen a vendégházak és apartmanok a legnépszerűbbek.

Zadubenszki Norbert
Fotó: Szarka Lajos