Irén, a kis teve

Több csemete született idén

Gyakori vendég mostanában a gólya a Nyíregyházi Állatpark tevecsapatánál. Áprilisban született egy fiú, május elején egy újabb hím, Zsigmond, június végén pedig Irén, a kis tevelány. A jövevény a látogatók szeme előtt, 12 hónapnyi vemhesség után született meg és lett tagja az ország legnépesebb, most már 17 tagot számláló tevecsaládjának.

 

Különleges, fehér állatok

 

Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője elmondta, az apróság most még csetlik- botlik, hiszen pár napos. A színe is különleges, hiszen fehér a bundája. Apukája színét örökölte. Az osztályvezető hozzátette, Irén anyja nagyon nagy tapasztalattal rendelkezik, így Irénke, hiszen ezen a napon született, nagyon jól érzi magát. Nagyrészt anyatejjel táplálkozik, a szálas takarmánnyal később kezd el ismerkedni.

 

Bírja a hideget és a meleget

 

A kis tevelány nagyon életrevaló, születése után néhány órával már lábra állt, és bár még ügyetlenül, de mindenhová követi anyját a kifutóban. A jelenleg 15 kilogramm súlyú állat hosszú vékony lábaival és aprócska púpjaival egyenlőre még elmarad a felnőttek méretétől, ám ha megnő, az ő súlya is eléri majd a 300 kilót. Az Ázsia sivatagos részein őshonos, mára már háziasított állatfaj kiválóan alkalmazkodott élőhelye szélsőséges időjárási körülményeihez. Kitűnően viseli mind a fagyot, mind pedig a nyári forróságot, de tud alkalmazkodni a víz és a táplálékhiányhoz is. A közhiedelemmel ellentétben púpjaiban nem vizet, hanem zsírt raktároz, amelyből energiát tud nyerni a hosszú vándorlások alatt. Irénnek még nem fejlődtek ki a púpjai, azok később alakulnak ki, amikor az állat elkezdi a zsírt szervezetében raktározni.

ME.