Irodalmi kvíz – Új olvasói kihívás a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár újabb lehetőséggel várja az olvasóit, írókkal és műveikkel kapcsolatos online kvízjátékra invitál minden érdeklődőt. Ezek a kvízjátékok nemcsak a tudás bővítésére és a szórakozásra adnak kiváló alkalmat, hanem a helyes megfejtők között értékes könyvek is gazdára találnak.

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár a pandémia idején kezdett el szervezni online kvízjátékokat. Az olvasók körében nagyon népszerűvé váltak ezek a virtuális események, és egyre többen vesznek részt bennük. A könyvtár ezzel a kezdeményezéssel sikeresen tartotta fenn a közösség kapcsolatát a karantén időszak alatt is. A pandémia idején indult kezdeményezés azóta is tart, továbbra is sokak örömére és aktív részvételével.

„Nyáron egy könnyed nyári irodalmi kvízzel készültünk. Elsősorban klasszikus irodalomhoz kapcsolódó művekről és írókról kérdezünk. Ezek talán alapműveltségnek számítanak, de aki nem tudja a válaszokat, az is könnyen kitöltheti a kvízt az internet segítségével, vagy ha bejön a könyvtárunkba, ott is talál segítséget. A 10 kérdés megválaszolására augusztus 11-ig várjuk a helyes megfejtéseket. A helyes válaszok beküldői között értékes könyv ajándékcsomagot sorsolunk ki” – ismertette Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója.

A Móricz Zsigmond könyvtár célja, hogy a kvízjátékokon keresztül is népszerűsítse az irodalmat és erősítse az olvasói közösséget. Az intézmény elkötelezetten dolgozik az olvasás megszerettetésén és népszerűsítésén. Számos programjuk célja, hogy a könyvek és az írott szó iránti szenvedélyt terjessze.

„Számos programunk van, amelyek célja az olvasás megszerettetése és népszerűsítése, valamint a könyvek és az írott szó támogatása a könyvtárban. Gondoljunk például az író-olvasó találkozókra és a könyvbemutatókra. Ezeket kifejezetten azért szervezzük, hogy bemutassuk a frissen megjelent könyveket és szerzőiket a nagyközönségnek, ezáltal közelebb hozzuk az írókat az olvasókhoz, és a könyveket azokhoz, akik olvassák őket. Ezt fontos feladatunknak tartjuk. Már egészen kicsi gyermekkorban is törekszünk erre: a ringató és kerekítő foglalkozások mind azért fontosak, hogy a gyerekek egy könyves, könyvtári környezetben élhessék meg ezeket az élményeket. Így, amikor felnőnek, biztosan olvasókká válnak” – folytatta Tomasovszki Anita.

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár nyáron is változatos programokkal várja mindazokat, akik szeretnék felfedezni az olvasás örömét, legyenek akár kicsik, akár nagyok. A Nyári irodalmi kvíz július 26-án indult, és augusztus 11-ig érhető el a könyvtár honlapján, valamint a közösségi oldalain. Az online formátumnak köszönhetően bárki könnyedén csatlakozhat, és próbára teheti tudását a magyar és világirodalom jeles alkotóival és műveikkel kapcsolatban.