Iskolaérettségi vizsga – Mikor és kinek kell elvégeznie?

A törvény szerint az az óvodás, aki az adott év augusztus 31-ig betölti a 6. életévét, iskolakötelessé válik, ami azt jelenti, hogy megkezdheti tanulmányait az általános Iskola első osztályában.

Mikor kell elvégezni a 6 éves gyermek iskolaérettségi vizsgálatát?

• ha a beiskolázással kapcsolatban nézetkülönbség van az óvoda és a szülő között, vagy ha nehezen vagy bizonytalanul ítélhető meg a kisgyerek beiskolázáshoz szükséges fejlettségi szintje

• ha a gyerek valamilyen oknál fogva nem járt óvodába

• illetve egy halasztott év után is szükségesnek ítéli meg az óvoda, a gyermek vizsgálatát, akkor kezdeményezi a gyermek adott kerülethez tartozó Pedagógiai Szakszolgálatában szakemberek által történő iskolaérettségi vizsgálatát.

Mi is az az iskolaérettségi vizsga?

Az iskolaérettségi vizsgálatot a pedagógiai szakszolgálat pedagógusai és pszichológusai végzik, nyugodt körülmények között, mindig délelőtt, amikor a gyerekek frissek és kipihentek. Az alapvizsgálat körülbelül 2 órát vesz igénybe.

– írja a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XI. Kerületi Tagintézménye.

Rövid idő elegendő, hogy információt adjon a gyermek beiskolázásához szükséges biológiai, pszichés, intellektuális és szociális fejlettségi szintjéről.

A csoportos pedagógia vizsgálat során kiscsoportban, közösségi helyzetben kell megoldani a feladatokat a gyermeknek, melynek során vizsgálják a munkaérettséget, az ábrázolási- és kifejezési készséget, a mennyiségfogalom kialakultságát, a látás- és hallás utáni (vizuális és akusztikus) emlékezetet.

A pszichológiai vizsgálat alkalmával megfigyelik a gyermek kontaktuskészségét, a feladathelyzetbe való bevonódási készségét, az általános tájékozottságot, a téri -és idői tájékozódást, a beszédkészséget, a gondolkodási sajátosságokat, a verbális- és vizuális emlékezetet és a grafomotoros készséget.

 

Forrás: eduline.hu