Indul az iskola: ellátások gyermekes családoknak

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata törekszik arra, hogy jól célzott, valós segítséget nyújtson a gyermekes családok, egyedülálló szülők, tanulni vágyó és helyben maradó fiatalok számára. Így az iskolakezdéssel járó nehézségek enyhítésére például több éve nyújt támogatást tanszercsomag formájában. A Szociális és Köznevelési Osztály összegyűjtötte, milyen formában segít az önkormányzat – nem csak szeptember környékén.

 

Tanszertámogatás alsósoknak

Minden év szeptemberben a nyíregyházi székhelyű általános iskolába beiratkozott, állandó nyíregyházi lakóhellyel rendelkező alsó tagozatos általános iskolai tanulók (1–4. évfolyam, rászorultságtól függetlenül) részére tanszercsomagot nyújt az önkormányzat, az iskolai évfolyam szükségletének megfelelően. A csomagot a kisdiákok a tanév első napjaiban kapják meg.

 

Iskolakezdési támogatás felsõsöknek

2024. évtől új típusú támogatást vezettek be iskolakezdési támogatás néven, mely szintén a gyermekes családok megsegítését szolgálja. Ezen támogatást az arra kijelölt formanyomtatványon – rendkívüli települési támogatás – szükséges megigényelni. A támogatás igazoltan nyíregyházi székhelyű általános iskolába beiratkozott, állandó nyíregyházi lakcímmel rendelkező felső tagozatos általános iskolai tanuló (5–8. évfolyam rászorultságtól függően) jogán állapítható meg a szülő, törvényes képviselő részére. A támogatás iránti kérelem évente egy alkalommal, augusztus 1. és október 31. között nyújtható be a helyi rendeletben meghatározott jövedelmi feltételek teljesülése esetében. Családban az egy fõre jutó havi jövedelem nem haladhatja meg a 114 000 forintot, egyedülálló szülő esetében a 119 700 forintot. A támogatás mértéke gyermekenként 7000 forint.

 

Pénzbeli támogatás

A települési önkormányzat jegyzője annak a gyermeknek/fiatal felnőttnek, aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, illetve hátrányos/halmozottan hátrányos helyzetű – egy évben – két alkalommal (augusztus, illetve november hónapban) pénzbeli támogatást folyósít: a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülök esetében 6000 forint, a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetűek esetében 6500 forint a támogatás összege.

 

Nem csak év elején

Nemcsak tanév elején, hanem a tanév ideje alatt is különböző támogatások vehetők igénybe rászorultságtól függően, mint például a havi étkezési térítési díjtámogatás, a helyi járatú autóbusz-közlekedési támogatás, illetve a szünidei gyermekétkeztetés – az őszi, téli és tavaszi szünet idején.

 

Havi étkezési térítési díjtámogatás

Azok, akik nem részesülnek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben, nem jogosultak ingyenes és kedvezményes étkeztetésre és legfeljebb két általános iskolai vagy középiskolai tanulmányokat folytató gyermekről gondoskodnak, havi étkezési térítési díjtámogatást igényelhetnek az önkormányzattól. A támogatás igénybevételéhez a családban az egy fõre jutó havi jövedelem nem haladhatja meg a 114 000 forintot, egyedülálló szülõ esetében a 119 700 forintot. A támogatás mértéke gyermekenként havonta 6000 forint.

 

Autóbusz-közlekedési támogatás

A helyi járatú autóbusz-közlekedési támogatást nyíregyházi lakóhellyel (állandó lakcím) rendelkező, alap- vagy középfokú tanintézettel tanulói jogviszonyban álló rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermek, illetve a halmozottan hátrányos helyzetű gyermek törvényes képviselője igényelheti, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult esetében a lejárt bérletjegy ellenértékének 50 százalékát, míg a halmozottan hátrányos helyzetű jogosult vonatkozásában a lejárt bérletjegy ellenértékének 80 százalékát a szülő/törvényes képviselő nyilatkozatában meghatározott személy részére fizeti ki az önkormányzat.

 

Szünidei gyermekétkeztetés

Az intézményi étkeztetés mellett évközben is a szünetek ideje alatt szünidei gyermekétkeztetés vehető igénybe. Az önkormányzat ennek keretében a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő hátrányos/halmozottan hátrányos helyzetű gyermek részére ingyenesen biztosítja a déli meleg főétkezést. Az önkormányzat felhívja a figyelmet, hogy az érintett családok részére a támogatásról szóló tájékoztatással együtt megküldik a kitöltendő formanyomtatványt a tanév elején. Az étkeztetés igénybevételében segítséget nyújtanak a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai is.

 

További információk, személyesen

A támogatásokról részletesebb tájékoztatás elérhető ezen a linken, vagy személyesen az Ügyfélszolgálati Centrum (4400 Nyíregyháza, Kossuth tér 1.) 25-26-os ablakainál. Telefonon a Szociális és Köznevelési Osztály munkatársaitól kérhető felvilágosítás a 06-42/524-585-ös és a 06-42/524-586-os telefonszámokon.