Iskolakezdés – Korlátozzák a mobiltelefonok használatát az oktatási intézményekben

Az új tanévtől korlátozzák a mobiltelefonok használatát az iskolákban. Ezzel a döntéssel Magyarország többek között Svédországhoz, Norvégiához és Finnországhoz csatlakozott azzal, hogy szabályozza az okoseszközök tanórai használatát. A mobilokat a tanítási nap végén kapják vissza a diákok, de ha indokolt, akkor oktatási célra napközben is használhatják.

Hétfőn ismét becsengettek az iskolákba, elkezdődött a 2024/2025-ös tanév, megérkezett az a 13 millió tankönyv is az oktatási intézményekbe, amelyeket évek óta ingyen kapnak a diákok. Ez nem változott most sem, más újítások azonban érvénybe léptek, ilyen például a mobiltelefonok használatának korlátozása az intézményekben.

Korlátozzák a mobilok használatát

Augusztus elején jelent meg az a rendelet, amely tartalmazza ezt a változást. Ezek alapján bár a különböző okoseszközöket bevihetik az intézményekbe, de a használatukat korlátozzák a tanítási idő végéig. A rendelet úgy fogalmaz, hogy azokat a telekommunikációs eszközöket kell leadni a nap elején, amelyek kép- és hangrögzítésre, illetve internetelérésre alkalmasak. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a digitális világot kizárják az intézményekből – válaszolta kérdésünkre a köznevelési helyettes államtitkár.

A digitális oktatást szeretnénk tovább népszerűsíteni, ezért is osztottunk ki már az előző években 500 ezer notebookot, tehát ez nem azt jelenti, hogy elzárjuk ettől a tanulókat, hanem pontosan azt szeretnénk, hogy tudatos használatra neveljük őket, hogy oktatási célra ezek az eszközök továbbra is használatra kerüljenek” – nyilatkozta dr. Balatoni Katalin köznevelési helyettes államtitkár.

Több országban már bevált

Magyarország már a 11. olyan ország Európában, ahol valamilyen szabályozást és korlátozást vezetnek be. Norvégiában, Svédországban és Finnországban korábban már kitiltották az okostelefonokat az iskolákból, de Hollandiában sem vehetik elő a középiskolások a tanítás ideje alatt a készülékeket, valamint Olaszországban is telefontilalom van érvényben a közoktatási intézmények tanórái közben – gyűjtötte össze az Infostart. Franciaországban pedig próbaként 200 középiskolában tiltják meg a 15 évnél fiatalabb tanulóknak a mobilhasználatot, a kísérlet ideje alatt a diákoknak az iskola bejáratánál kell leadniuk a telefonokat.

Folytatódik a béremelés

Ami a pedagógusokat érinti az új tanévben, januárban folytatódik a tanárok többlépcsős béremelési programja.

A kormány elkötelezett a pedagógusok megbecsülésében az új életpályával, az új béremeléssel, ami történelmi mértékű béremelés és nagyon időszerű volt, hogy ezt meg tudjuk valósítani, aminek nem az elején, hanem a közepén tartunk. 2025-től újabb emelésben részesülnek a pedagógusok, amit egész biztos, hogy 2030-ig további emelkedés fog követni” – mondta a helyettes államtitkár.

Múlt héten Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár járt Nyíregyházán, akkor ő úgy nyilatkozott, hogy a két újdonság, ami várja a pedagógusokat az új tanévben az a teljesítményértékelés és a jelentős béremelés. Kiemelte, jövő év január elsejétől várhatóan bruttó 820 ezer forint lehet a tanárok átlagfizetése az emelésnek köszönhetően.