Ismerkedjen meg a pásztorok világával: ismét Pásztorforgatag lesz a Sóstói Múzeumfaluban

„Senki nem tud szebben zokogni minálunk.

Száraz nekünk a szemünk…

egyenes lesz a tartásunk, fölemelt a fejünk – csak tenyerünk lesz ököllé, és a furulyánk rí…

Összébb húzódnak a falucskák, meglassúdnak a folyók, elvékonyodik a táj is…

Egy pásztor lesz talán a legutolsó magyar.”

Szent Vendel a pásztorok védőszentje, ennek tiszteletére október közepén, Vendel napján a pásztorok a számadás és a jószágok behajtása mellett vásárokat és mulatságokat is tartottak. A pásztorok között rend és fegyelem volt, szoros munkamegosztásban dolgoztak. Az első pásztor, a számadó, társai körében korlátlan hatalommal rendelkezett, a falusi emberek szemében társaival együtt nagy megbecsülés övezte.

Tisztelve ezt a feledésbe merülő kultúrát és követve a hagyományainkat ötödik alkalommal ad otthont a Sóstói Múzeumfalu a Pásztorok Világa nevet viselő rendezvénynek, melynek célja a pásztorkultúra bemutatása, népszerűsítése.

2024. október 12-én a 9.00 órai kapunyitást követően 10.00 órakor a Guliba Társulat hívja és várja az érdeklődőket a faluközpontba, egy interaktív mesés játékra.
11.00 órakor a Hortobágyról, az „ősnyugalom” földjéről érkező csikósok varázsolják el a látogatókat egy valódi csikósbemutatóval.
11.30 és 14.30 órai kezdettel a pásztorok valamikori szokásait felidézve bojtáravatást tartunk, ahol a vállalkozók erőpróba, gyorsasági próba és persze szellemi megmérettetés után oklevéllel térhetnek haza.
12.00 órakor, a déli harangszó után a III. Nyírségi csergetésnek ad otthont a Sóstói Múzeumfalu. Mussó László vezetésével a karikásostor használat minden apró fogására fény derül. 12.15 órakor „Hét bojtárnak vagyok fejedelme…” címmel Simándi László etnográfus előadása a pásztorok világát méltatja.
13.00 órakor Sipos Mihály a faluközpontban a TanyaEgyetemet hirdet. Egy olyan előadással készül, amelynek párja nincsen, központi témája pedig a fenntarthatóság.
15.00 órakor az Igrice Néptáncegyüttes táncosai mutatják be a magyar néptánchagyományunk egy-egy ékes gyöngyszemét, a nagyszerű előadás után pedig táncház ad otthont a táncolni vágyóknak. A Nyíregyházi Mentőkutyás Egyesület interaktív kutyás portája a tirpák tanyán várja az érdeklődőket, a szomszédos Temetőcsősz udvarán pedig gyógyteákat kóstolhatnak a vendégek. Az Aranykapu Népművészeti Egyesület alkotói a falusi vásárban helyi termelőkkel karöltve kínálják portékáikat. A faluközpontban újra forog a kosaras körhinta és persze lesz népi játszóudvar és lovaskocsikázás is. A kikapcsolódni vágyók a kézműves portán (pócspetri porta) kukoricamorzsolás közben diskurálhatnak, nótázhatnak, amihez a kukoricát a skanzen biztosítja. Az éhes látogatóknak pásztorételeket kínál Bácsi Pisti és Szűcs János. E két hegyesfogú legény mellett a Hortobágy Örökös Pásztorai, Izmos Tóth József és Csinos Molnár Imre is megtisztelik rendezvényünket! A nagyhalászi magtárban egész nap Skanzen Moziba várunk mindenkit, melynek fő témája a pásztor... A tarpai portán ezen a napon az eltartható frissesség kerül középpontba, a tartósításról tudhatnak meg érdekes és értékes információkat az érdeklődők.
Az barabási iskola tanterme, egy eredményes felújítás után újra várja a lelkes időutazókat, akik szeretnének bepillantást nyerni egy népiskolai tanítási órába. Ehhez természetesen újra felveszi nádpálcáját és szolgálatba áll a járási hivatal kirendelt tanítónője is.

A felnőttek 2000 Ft/fő, a nyugdíjasok és diákok 1000 Ft/fő áron válthatnak kedvezményes belépőjegyet a rendezvényre. 6 év alatt és 70 év fölött a belépés ingyenes.