Ismét felhőszakadásokra figyelmeztet a meteorológia

Csütörtökön a Duna vonalában lévő zivatar még továbbra is életben marad, emellett Nyugat-Dunántúlon, a Duna-Tisza-közén és délkeleten lévő záporos gócok is zivatarrá fejlődhetnek – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat napi előrejelzésében.

Összességében az ország nagy részén zivatarok várhatóak, a nap második felében legnagyobb számban és intenzitásban elsősorban az ország középső részén és keleten. A zivatarokat felhőszakadás kíséri, rövid idő alatt lehulló jellemzően 30-50 milliméter csapadékkal, de többfelé ennél több, akár 50 millimétert meghaladó mennyiség is hullhat. Emellett kisebb eséllyel 60-80 kilométeres feletti szél, illetve jégeső is társulhat hozzájuk.

Ezért az egész országra zivatarok miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológia, míg felhőszakadás miatt elsőfokú riasztás lépett életbe Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében, míg másodfokú Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Nógrád megyében.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 22 és 26 fok között alakul. Késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő.

 

Forrás: hirado.hu