Ismét lesz ukrán tanszék az egyetemen!

Népzenével köszöntötték a bejelentést a Nyíregyházi Egyetemen, hogy rövidesen ismét ukrán tanszék indulhat az intézményben. Egy magyar-ukrán államközi megállapodás eredményeként indul újra a képzés, melyet Orbán Viktor miniszterelnök is szorgalmazott. Nyíregyházán 1992-től 2011-ig már működött korábban önálló ukrán tanszék. Ezt még a legendás hírű Udvari István alapította. A professzor emlékét mától egy tábla is őrzi az egyetem falán, melyet özvegye és Kiss Ferenc általános rektorhelyettes leplezett le. Kiss Ferenc ünnepi köszöntőt is mondott, melyben méltatta Udvari István munkásságát és üdvözölte a tanszék újra indítását.

– 25 évvel ezelőtt, amikor megalapításra került ez az ukrán és ruszin filológia tanszék, az különleges volt. Magyarországon egyedülálló volt. Nemcsak itt a környezetünkben nem volt ilyen, hanem az országban sem. Ahogy a felsőoktatás változott úgy tűnt, hogy a viharjai elfújják ezt a tanszéket, de szerencsére a kormányközi megállapodásnak köszönhetően ezt a különleges szakot, ami máshol nem volt elérhető, azt most újra indíthatjuk – tette hozzá Kiss Ferenc általános rektorhelyettes, intézményvezető.

 

„A szenvedéllyel végezett munka minőséget és megbecsülést hoz!”

 

Udvari István, az ukrán-magyar kapcsolatokért szerzett elévülhetetlen érdemeiről Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa is megemlékezett. Grezsa István kiemelte, az egykori professzornak köszönhetjük az első ukrán-magyar szótárt is. Hozzáfűzte, az ukrán tanszék újraindítása a kárpátaljai magyarság szempontjából is rendkívüli jelentőséggel bír. – Magyarország újabb gesztust gyakorol Ukrajna felé, hiszen ha mi elvárjuk a szomszédunktól a magyar kisebbségi jogok garantálását, akkor számunkra is természetes, hogy lehetőséget teremtsünk itt, a határ menti megyében, ezen a nívós Nyíregyházi Egyetemen. Azok a diákok, akik ukrán nyelvvel és ukrán kultúrával kívánnak foglalkozni, lehetőséghez jussanak – fejtette ki Grezsa István.

 

Felnőni a feladathoz
 

Az önkormányzat részéről dr. Ulrich Attila vett részt az ünnepségen. Az alpolgármester úgy fogalmazott, a város támogatja azokat a kezdeményezéseket, amelyek a környező országokkal való szorosabb együttműködést segítik, mert ez egybeesik a város törekvéseivel. – Az önkormányzat megpróbál megtenni mindent, hogy felnőjön ahhoz a feladathoz, amelyre három határos megye központjaként predesztinálja – mondta dr. Ulrich Attila.

 

Várják a hallgatókat

 

Az Ukrán Nyelv és Kultúra Intézeti Tanszék a tervek szerint már a következő tanévtől fogadja a leendő hallgatókat. Az ukrán alapszak képzése mellett aktívan részt vállal majd műfordításokban, filológiai kutatásokban, és segíti a két ország közötti társdalmi és gazdasági kapcsolatok bővülését. A tanszék vezetője – a huszti – kétnyelvű családból származó dr. Stefuca Viktória lesz.

Z. Pintye Zsolt

Fotó: Nyíregyházi Egyetem, Z. Pintye Zsolt