Ismét motoros véradás

Motoros vezetéstechnikai képzés Nyíregyházán. Néhány évvel ezelőtt első vidéki helyszínként a szabolcsi megyeszékhelyen is tartottak elméleti és gyakorlati oktatást a Safety Hungary oktatói. A statisztikák szerint azok közül, akik részt vettek a képzésen, senki nem szenvedett halálos közúti balesetet, megtanulják ugyanis, hogyan kell kikerülni egy eléjük hajtó autót, vagy mit kell tenni kisodródás esetén.

Sajnos az elmúlt napokban több súlyos, sőt halálos motoros baleset is történt a megyében. Rozsrétszőlőnél egy fiatal férfi vesztette életét miután lecsúszott az útról, de Vásárosnaménynál is történt a hétvégén egy baleset, melynek a szenvedő alanya egy motoros volt. Ő csak könnyebben sérült meg. A szakemberek szerint megfelelő tudással és védőfelszereléssel csökkenthető a kockázat.

- Talán a hétvégi balesetek is megelőzhetők lettek volna, ha elvégzik a tanfolyamot az érintettek. Nagyon fontos a megfelelő bukósisak és ruházat, egy 20-30 méteres csúszásnál a farmer nem védi meg a motorost - mondta Szász Károly az Óriáskerék Motoros Egyesület elnöke.

A balesetek többsége abból adódik, hogy az autósok nem adják meg az elsőbbséget a motorosoknak, és kifordulnak eléjük. Ezért is szeretné a motoros társadalom elérni, hogy minden autós a jogosítvány megszerzésekor kipróbálja, milyen közlekedni egy robogóval.

A motorosok a hétvégén ismét a Múzeumfaluban találkoznak a 12. véradáson. Az elmúlt években 200-250-en adtak vért egy-egy ilyen eseményen, ami nagy segítséget jelentett. Április 23-án vasárnap 8 órakor találkoznak a Kossuth téren, ahonnan közösen gurulnak ki a motorosok a Múzeumfaluba, ahol egész nap koncertek és programok várják őket.

Dankó László