Itt az Idősek Világnapja nyíregyházi programja

Előzetesen már hírül adtuk: idén is várja az önkormányzat a nyíregyházi lakcímkártyával rendelkező szépkorúakat az Idősek Világnapján. Október 1-jén, kedden – csakúgy, mint tavaly – idén is a Sóstói Múzeumfaluban szerveznek számukra tartalmas programot, szendvicsebéddel.

Reggel 9 órakor nyílnak meg a skanzen kapui, és a belépésnek csak egyetlen feltétele van: minden szépkorúnak hoznia kell magával a lakcímkártyáját, hiszen csak a nyíregyházi időseknek szervezi a rendezvényt az önkormányzat. Ekkor kapják meg azt a szendvicsjegyet is, amit 11 órától lehet beváltani a barabási iskolaudvaron.

Még több programelemmel

10 órakor lesz a hivatalos megnyitója az eseménynek, mely az Idősügyi Tanács javaslatai alapján ezúttal még több programelemet tartalmaz, mint a 2023-as. A Beregi Múzeum munkatársai Vásárosnaményból azért érkeznek, hogy fél tizenegytől Hagyomány a divatban – középpontban a beregi keresztszemes címmel tartsanak előadást. A szendvicsebéd kiosztását követően 11.30-tól a Garabonciás Művészeti Iskola Eötvös József Gyakorló Általános Iskolai telephelye népzene tanszakos növendékeinek műsorát láthatják, majd egy óra múlva a Nyíregyházi Senior Örömtánc bemutatóját tekinthetik meg, Riával. Délután egykor Egészség és babona címmel hangzik el néprajzi előadás, kettőtől és fél háromtól pedig a Vásárhelyi László Református AMI csoportjai következnek, először a népzene tanszakos növendékek koncertje, majd az Ispiláng Kamara Néptánccsoportjának bemutatója. A szervezők ugyanakkor javasolják ezzel párhuzamosan az interaktív kiállítások felfedezését is. Íme, a kínálat: Legyen édes Sóstó! (Jármi porta), „Csíkos táska, tele bagázsnyik...” (látogatófogadó épület), „Nagy az öble, vékony a dongája” (Kállósemjéni porta), „Nem kerültem én bele szöszbe... ” (Tiszabecsi porta), Keresd a kakukktojást! (látványtár), szövésbemutató (Besztereci porta), valamint gyógyteakóstolón is részt vehetnek a Temetőcsősz portájánál.