Ittas és drogos sofőrökre vadásztak

Egymás után állították meg a rendőrök az autósokat a Sóstói úton még a múlt pénteken. Három napon keresztül azokat a sofőröket próbálták kiszűrni, akik alkoholt vagy drogot fogyasztottak, és így ültek be a volán mögé. Az autósok egy része azt mondja, sokan akkor is vezetnek, ha ittak, mások szerint ez csak ritka a magyar utakon. Csak abban értettek egyet, hogy szükség van az ilyen ellenőrzésekre.

– Ha ilyen ünnepek vannak, akkor biztos, hogy sokan vállalkoznak arra, hogy alkoholos vagy egyéb befolyásoltság alatt ülnek a volán mögé – mondta Bencsik Krisztina.

– Szerintem nem jellemző, de kellenek ezek a vizsgálatok. Rendben van, miért hasznosak, mert ha mégis előfordul, hogy ittasan, drogosan vezet, akkor nyilván jó, ha kiszűrik, és nincs közüttünk – fogalmazott Kóth János.


Az unióban mindenütt



Nemcsak Nyíregyházán, hanem az egész országban, sőt az unió minden tagállamában ellenőrzéseket tartottak a rendőrök. Az európai kampány kifejezetten az ittas és drogos sofőrök ellen irányult. Három nap alatt csak a megyében több ezer járművet állítottak meg a rend éber őrei, és 12 esetben eljárást is kellett indítaniuk.

– A közúti kontroll ezúttal az ittas, vagy bódult állapotban lévő járművezetők kiszűrésére irányult. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a rendőrök több mint 4000 gépkocsit és 40 kerékpárost ellenőriztek. A három napos európai szintű kampány ideje alatt 12 ittas járművezetővel szemben intézkedtek a rendőrök, akikkel szemben 5 esetben büntetőeljárást, 7 esetben közigazgatási hatósági eljárást kezdeményeztek. A rendőrség ismételten felhívja a járművezetők figyelmét, hogy tartózkodjanak a vezetés megkezdése előtt az alkoholfogyasztástól – közölte Fehérvári Marietta, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Az országos adatok szerint három nap alatt 40 ezer sofőrt sikerült ellenőrizni. 150 fő ellen indult eljárás bódult vagy ittas állapotban történt járművezetés miatt.

A rendőrség hivatalos közleménye itt olvasható.

Z. Pintye Zsolt