IV. Wittur Futófesztivál – Idén is színvonalas programokkal érkezik Nyíregyháza zöld futóversenye
Fotó: Szarka Lajos

Augusztus 24-én kezdődik a kétnapos IV. Wittur-Nyíregyházi Futófesztivál, melyről dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, dr. Bana Richárd, a Mozaik Med elnöke és Pónus Attila, a Wittur Hungária Kft. cégvezetője sajtótájékoztató keretein belül adott tájékoztatást.

Számos táv közül válogathatnak a futni vágyók

Három sikeres év után ismét megrendezik Nyíregyháza legnagyobb, nyárzáró utcai futóversenyét, a IV. Wittur-Nyíregyházi Futófesztivált. Augusztus 25-én minden futást kedvelő megtalálhatja a számítását, ugyanis számos kategória közül választhatnak az eseményen. A verseny részleteiről a Mozaik Med elnöke, dr. Bana Richárd adott tájékoztatást.

Ez egy kétnapos rendezvény: az első napon egy motivációs est lesz, melyen országosan elismert sportolók és szakemberek fognak előadást tartani. Az egésznek az a célja, hogy a hosszú és egészséges életre motiváljuk a lakosságot, így várunk minden nevezőt ezen az esten. Másnap elindulnak a futóversenyek, egészen az 1 kilométeres jótékonysági távtól a szintén 1 kilométeres gyermektávon át az 5 és 10 kilométeres szakaszokig, valamint az egykörös félmaratonig minden lesz – részletezte az elnök, aki még azt is elmondta, milyen céljai vannak a jótékonysági távnak. –Egyrészt a bohócdoktorokat támogatjuk, ők a beteg gyermekekhez járnak a kórházakba, hogy jobb kedvre derítsék őket. Mellettük a Kérlek, segíts! Alapítványnak adományozunk, ők az elhízott gyerekek táboroztatásával foglalkoznak – tette hozzá.

Azt is megtudtuk: négy évvel ezelőtt úgy kezdték a jótékonysági sorozatot, hogy egy külső robot vázra gyűjtöttek pénzt, mellyel a helyi kórház rehabilitációs osztályát akarták segíteni, hogy kerekesszékben ülő betegeik ismét teljes életet élhessen. Idén a félmaratont egy olyan ember fogja majd megnyitni, aki a robotgépnek köszönhetően épült fel a stroke-jából.

Zebrát fogadnak örökbe

Az elnök még elárulta: újításokra is kell számítani. A „zöld futóverseny” jegyében a rajtcsomagba idén csak a legszükségesebb dolgokat teszik, és a kisebb ajándékok helyett az azokra szánt összeget egy különleges célra fordítják. A futók nevében örökbe fogadják a Nyíregyházi Állatpark Grévy-zebráját, melynek egyéves takarmányellátását finanszírozzák. A futóversenyek mellett lesznek kísérőprogramok is: a gyermekekhez érkezik Brand Nyúl, valamint lesz ugrálóvár, különféle édességek, és egészségügyi szűréseken is részt vehetnek az érdeklődők. A futni vágyók előzetesen augusztus 21-én éjfélig online, vagy szombaton és vasárnap a helyszínen nevezhetnek majd a versenyre.

Fontos számukra dolgozóik egészsége

A Wittur csapata is már jó ideje támogatja a futóversenyt. Pónus Attilától, a Wittur Hungária Kft. cégvezetőjétől megtudtuk: fontos számukra az egészséges életmód támogatása.

A Wittur cégcsoportnak nagyon fontos a dolgozók mentális és fizikai egészsége, és ez a rendezvény mindkettőhöz hozzájárul, hiszen maga a sport már növeli a dolgozóink teljesítményét. A rendezvénynek egy nagyon jó közösségformáló funkciója is van, ami szintén nagy hatással van a dolgozóink és a közösség hatékony együttműködésére. Ezért lényeges számunkra, hogy támogassuk és népszerűsítsük is ezt a programot – árulta el a cégvezető.

Sport központú város, mely különböző lehetőségeket biztosít

A sport és a testmozgás nagyon fontos a város számára is. Nyíregyházán számtalan olyan rendezvény kap helyet évről évre, melynek lényege, hogy motiválja az embereket a sportolásra. Dr. Kovács Ferenc polgármester ezt szintén kiemelte, ehhez pedig meg is teremtették a megfelelő körülményeket a városban.

Megteremtettük a lehetőségeket az ilyen programokhoz, s örülök, hogy van rá igény. Ezért is voltak fontosak a sportinfrastrukturális fejlesztések. A rekortán futópályáink Sóstón, a Bujtoson, a Bessenyei téren is nagyon látványosak. A nagy beruházásainkat is ehhez mérten terveztük, hogy mindegyik használható legyen ezekre a célokra. Ezeket mindenki ingyenesen használhatja. Az igazi azonban mégiscsak az, amikor ilyen programok vannak, mint a kerékpáros világkupa, Bringa Piknik, vagy épp ez a futófesztivál, melyet a Wittur és a mozaikos csapat sok önkéntessel lelkesen szervez. Sok futóversenyen voltam korábban, de itt a hangulat teljesen egyedülálló – mondta a polgármester, aki örül annak, hogy különböző cégek támogatják ezeket a rendezvényeket, ezzel is kiállva a sportolás fontossága mellett.

A verseny ideje alatt félpályás útlezárásra kell számítani, melyről a rendőrség, a polgárőrség és az esemény önkéntesei gondoskodnak. Az útvonalon elhaladó utolsó futó után a pálya felszabadítása azonnal megkezdődik. Ez a László utca, Szegfű utca és a Bujtosi-tó körül várhatóan 10 óra után, a 21 km-es pálya útvonalán pedig az utolsó futó elhaladtával indul. A lezárások a VOLÁNBUSZ egyes járatait is érintik. Bővebb információkat a www.nyiregyhazifutofesztival.hu weboldalon és a verseny közösségi oldalán találhatnak az érdeklődők.

 

Kapcsolódó galéria

Wittur Futófesztivál 2024 beharangozó