IV. Wittur-Nyíregyházi Futófesztivál – Ezren futottak a belvárosban vasárnap délelőtt
Fotók: Trifonov Éva

Közel ezren vettek részt a IV. Wittur-Nyíregyházi Futófesztiválon vasárnap. Három sikeres év után ismét megrendezték Nyíregyháza legnagyobb, nyárzáró utcai futóversenyét. A program különlegessége, hogy a sportoláson túl a környezetvédelem és a jótékonyság is nagy szerepet kap ezen a rendezvényen, amelyet idén is a VIDOR Fesztivál keretein belül hirdettek meg.

Egymás után érkeztek a futók a belvárosba vasárnap reggel, mindannyian a nyárzáró fesztiválon vettek részt. Minden futást kedvelő megtalálhatta a számítását, miután több kategória is volt. Az 1 kilométeres jótékonysági távtól a szintén 1 kilométeres gyermektávon át az 5 és 10 kilométeres szakaszok közül lehetett választani, de akár a félmaratonon is indulhattak a résztvevők.

Két éve csatlakoztam a Mozaik Medhez, velük rendszeresen futok. Rákaptam az ízére, mert jó a hangulat, jó a közösség és jó a cél” – mesélte Varga Anita, aki barátnőjét, Drabik-Papp Mónikát is csatlakoztatta egy éve a közösséghez, vasárnap pedig a futófesztiválhoz.

A Wittur csapata idén is támogatta a fesztivált, korábban úgy nyilatkozott a cég vezetője, hogy fontos számukra a dolgozóik mentális és fizikai egészsége, valamint a közösségformáló események is, ezért álltak a kezdeményezés mellé.

Egyedi és összetett futófesztivál

A IV. Wittur-Nyíregyházi Futófesztivált idén is a környezetvédelem jegyében szervezték, így nem volt szórólapozás, mindenből az újrahasznosíthatót választották és a fenntarthatóság volt a kiemelt cél. De nem csak ettől egyedi a rendezvény.

Az egyedisége a futófesztiválnak a komplexitás, ez egy kétnapos rendezvény, egy motivációs esttel kezdtük az egész történetet, ahol a hosszú és egészséges életre hívtuk fel a figyelmet. Most pedig elindultak a futóversenyek, egészen a gyermektávtól a jótékonysági távon át, a 21 kilométerig közel ezer ember gyűlt össze. Egy nagyon speciális megnyitót terveztünk és mutattunk itt be a Kossuth téren. Négy évvel ezelőtt azzal a jótékonysági céllal vágtunk bele a futófesztivál szervezésébe, hogy a helyi kórháznak szerezzünk egy külső robot vázat, hiszen sztrók után vagy egyéb olyan betegség után, amiben le lehet bénulni, a rehabilitációnak egy nagyon fontos eleme lenne, hogy újra teljes életet tudjanak élni az emberek a kerekesszékből kikerülve. Az a jó hírünk van, hogy az OKFŐ (Országos Kórházi Főigazgatóság) segítségével tavaly sikerült egy ilyen exoskeletont hozni” – nyilatkozta dr. Bana Richárd orvos, a futófesztivál egyik szervezője.

Igazi sikertörténet

Csizmarik József sztrókon esett át tavaly, az ő mozgásszervi rehabilitációját is nagy mértékben segítette az exoskeleton, vagyis ez a járást segítő gép. Ahogy dr. Bana Richárd fogalmazott, egy igazi sikertörténet, amit a résztvevők láthattak. A futóverseny ezzel a bemutatóval kezdődött. Csizmarik József életének fontos része volt a sport a betegség előtt, így külön öröm, hogy ő indíthatta a versenyt.

Nyíregyháza, a sportos város

Nyíregyházát egyre gyakrabban nevezzük sportos városnak, ezt bizonyítja az is, hogy vasárnap reggel 8 órakor így megtelt futókkal a Kossuth tér.

Ennyi infrastrukturális fejlesztés után kell a program. Néhány nap múlva már az új stadion körüli 630 méteres rekortán futópályát is igénybe vehetik a nyíregyháziak. Ezek a fejlesztések és programok arról szólnak, hogy egészségesek legyünk, mozogjunk, jól érezzük magunkat. A futófesztivált sikerült összekapcsolni a VIDOR Fesztivállal, ahol a vidámság, az öröm és a derű is együtt van. Azt gondolom, hogy ez érződik itt, a futóversenyen is, örülök, hogy egyre többen neveznek. Az pedig már nem újdonság, de óriási dolog Nyíregyházán, hogy itt van a Wittur mint támogató, de az önkormányzat is mellettük áll, a szponzor mellett van a civil szervezet rengeteg önkéntessel. Ez is meghatározza ennek a napnak a hangulatát” – mondta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, mielőtt elindította a futóversenyt.

Családi program, jótékony céllal

A futófesztivál egy igazi családi program, van gyermektáv és különböző kísérőprogramokat szerveztek a legkisebbeknek. Az idei évnek is volt természetesen egy jótékonysági célja, most a Kérlek, segíts! Alapítványnak gyűjtöttek, akik az elhízott gyermekek táboroztatásában vállalnak nagy szerepet. A Mozaik Med pedig már most bejelentette a közösségi oldalán, hogy jövőre is lesz futófesztivál.

Kapcsolódó galéria

WITTUR Futófesztivál 2024