Ízes kalandozás Nyires faluban

Már készítik elő a területet a Sóstói Múzeumfaluban a szombati nagyrendezvényre. Ízes kalandozás a Nyires faluban címmel Árpád-kori időutazásra várják a látogatókat, az Árpád-kori faluban középkori őseink izgalmakkal teli mindennapjait elevenítik fel.

– Az Árpád-kor azért is fontos, mert az alap értékek és hagyományok ott leledzenek – mondta dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere. – Az íjászatban, a lovaglásban, a kulináris élvezetekben máig megmaradt, hogy mi kik is voltunk és honnan jövünk.

 

ÉLETTEL TELIK MEG A NYIRES FALU

 

Szeptember 12-én, szombaton egy napra élettel telik meg a másfél hektáros Nyires falu. Az Árpád-kori lakóházakba a látogatóknak szabad belépést biztosítanak, s minden házban az ott „lakó” ad tájékoztatást az érdeklődők számára. A Keleti Gyepü hagyományőrző csapat saját jurtája mellett bemutatókat tart, a falu túlsó végén tanyázó másik hagyományőrző csapat, a Keleti Szövetség is érdekes látnivalókkal várja a nagyközönséget. Apák és fiúk, illetve nagyapák és unokák számára nyíllövő és hajítófával vadfogó versenyt hirdetnek, s a látogatók kipróbálhatják a kor fegyvereit.

 

GASZTRONÓMIAI KÜLÖNLEGESSÉGEK

 

A múzeumfalu gasztroeseményén a múzeumfaluban évszázadokkal ezelőtti étkeket kóstolhatnak meg a különleges ízek kedvelői. A menüt azokból a növényekből és állatok húsából állították össze, amelyeket az Árpád-korban termesztettek, illetve tenyésztettek.

[REKLAM]

– Malac-, kecske- és birkahús lesz az, amit megkóstolhatnak a látogatók, de halat is kínálunk – mondta dr. Szabó Sarolta, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója. – Mindehhez olyan fűszereket használunk, amelyeket az Árpád-korban is használtak. Az ételek elkészítéséhez szakembereket kerestünk, az általunk felkért szakácsok a korábbi történelmi korok, kultúrák iránt érdeklődnek. A királyi szakácsok közül segítőnk lesz Nőth Lenke és Konyári Sándor, akik fenséges középkori fogásokat készítenek, többek között birkalevest és agyagban sült halat, de a látogatók megkóstolhatják Petrilla Attila füstölt húsos köleskásáját is.

Az Árpád-kori faluban lesz gyógynövényes és aszalványos bemutató, a szépségsarkában mindenki kedvére készíthet S-végű hajkarikát, hajfonatkorongot, fejpántot vagy nemezből tarsolylemezt, a játéksarokban pedig a gyerekek és a játékos kedvű felnőttek is találhatnak maguknak elfoglaltságot.

F. A.