Jack Bázelbe költözött

Sikeresen célba ért

 

Szerencsére nem viselte meg Jacket a költözés, gondozói szerint már beilleszkedett új, bázeli otthonába. A Nyíregyházi Állatpark dolgozói elkísérték a hosszú útra, új gazdáinak pedig elmagyarázták a csak rá jellemző tulajdonságokat, valamint azokat a vezényszavakat, amelyeket az elefánt értett. A 2011-től Nyíregyházán élő Jack azért költözött Svájcba, mert ő is tagja az európai állatkertek között működő egyik fajmegőrzési programnak.

 

Jack elvégezte feladatát

 

Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője elárulta, Kwanza, a Jack-kel együtt élő elefánttehén újra vemhes. A vemhesség ideje 22 hónap. Így várni kell még a következő kis elefántra. Az osztályvezető hozzátette, Jack tulajdonképpen most már „feleslegessé” vált, hiszen megtette az itteni dolgát, és mivel nagyon kevés elefántbika él Európában, ezért fontos, hogy más állatkertben is hintse a magjait.

 

Sok állat a program része

 

A Nyíregyházi Állatparkban jelenleg élő 500 faj egyhatodát különböző fajmegőrzési program keretein belül láthatja a közönség. Minden egyes fajnak van egy fajkoordinátora, aki eldönti az adott egyedről, hogy mikor, melyik állatkert lakója lesz. A koordinátor tisztában van az állatok genetikai állományával, és tudja azt is, kivel párosítható össze annak érdekében, hogy megfelelő utód szülessen. Az utóbbi években az állatkertek szerepe teljesen megváltozott. Ma már nemcsak bemutatják az élőlényeket, hanem az ott dolgozó szakemberek fajmegőrzéssel, oktatással és kutatással is foglalkoznak. Az elmúlt időszakban a Nyíregyházi Állatparkban a speciális program keretein belül látta meg a napvilágot a kis törpevíziló, de a császárbajszú tamarin ikrek is így születtek. Rajtuk kívül a program tagja az indiai orrszarvú, a szumátrai és a maláj tigris, Fiete, a jegesmedvefiú és a kondorkeselyű is. Az állatszállítások folyamatosak Nyíregyházán, legközelebb a sörényes hangyász költözik Csehországba.

ME.
Fotó: Nyíregyházi Állatpark