Jambo már együtt a csapattal! – Négytonnás vőlegény érkezett a Nyíregyházi Állatpark afrikai elefántjaihoz
Fotó: Nyíregyházi Állatpark

Spanyolországi állatkertből érkezett afrikai elefánt a Nyíregyházi Állatparkba. A 20 éves Jambo nevű bika az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett a parkba, ahol 2006 óta tartanak afrikai elefántokat, és az országban egyedülálló módon tenyészközpontot alakítottak ki az ormányosok számára, ez idáig pedig már 4 borjú is napvilágot látott.

– Ez a négytonnás, hatalmas hím most ismerkedik a szabolcsi almával és már megszerette. Egyébként naponta több mint 150 kilogramm szénát, zöldséget és gyümölcsfélét fogyaszt – ezzel a gondolattal dobott kedvenc finomságából néhány darabot Jambónak, az afrikai elefántnak Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark oktatási osztályvezetője.

Nemcsak a szabolcsi almát, hanem a Nyíregyházi Állatpark afrikai elefánt kifutórendszerét és társait is megszerette Jambo, a spanyolországi Valencia Állatkertjéből érkezett bika az elmúlt időszakban. A többtonnás állat szállítása problémamentesen zajlott, spanyol gondozója is elkísérte új otthonába az ormányost, hogy segítse a nyíregyházi kollégák és az állat kapcsolatának kiépítését.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

– Jambo most már nagyon otthonosan érzi magát, mindent megtettünk azért, hogy nagyon hamar tudjon alkalmazkodni az új otthonához. Kollégáink még a tavaszi időszakban ellátogattak a valenciai Bioparcba, ahol megismerkedtek az állattal, a szokásaival, majd a szállítás során a régi gondozója is elkísérte az állatot. Eleinte külön kifutóban tartózkodott, de már akkor láttam, hogy a hölgyek igencsak érdeklődnek iránta, és most már együtt látható a három állat – mondta el Révészné Petró Zsuzsa oktatási osztályvezető.

 

Jambo 2004-ben született Colchesterben, majd 2008-tól Valenciában élt, és a nyíregyházi afrikai elefánthölgyek lesznek az első randevúpartnerei. Ahogy azt Révészné Petró Zsuzsa elmondta, a bika azzal a nem titkolt szándékkal került ide, hogy társa legyen az itt élő 2 elefánttehénnek, a 23 éves Kwanzának és lányának, a 6 éves Kimaninak. A Nyíregyházi Állatpark 18 éve tart afrikai elefántokat, és az országban egyedülálló módon tenyészközpontot alakítottak ki az ormányosok számára, ahol ez idáig már 4 borjú látott napvilágot. Jambo is az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett a parkba.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

– Az afrikai elefánt végveszélyben van a természetben, hiszen az orvvadászat megtizedeli állományait. Alapvetően a legnagyobb szárazföldi emlősállatról van szó, ezért nagyon fontos, hogy zárt tartási körülmények között szaporítsuk őket. Mi 2006 óta tartunk afrikai elefántokat, igazi leg-leg fajról van szó, mert nemcsak a legnagyobb testű, hiszen akár 5 tonnás is lehet egy elefántbika, de a leghosszabb terhességi idővel is bír, hiszen 22 hónap vemhességi ideje van egy afrikai elefántnak, ráadásul egy bébinek az első születési súlya is rekordnagyságú, akár 100 kilós is lehet egynapos korában – tette hozzá a park oktatási osztályvezetője.

Révészné Petró Zsuzsa azt is elárulta, Kwanza már egyre jobban érdeklődik Jambo iránt, így már csak rajta múlik, hogy mikor örvendeztetik meg a parkot és a látogatókat egy újabb jövevénnyel.