Javában tart a dohány betakarítása; várhatóan a minőséggel és a mennyiséggel sem lesz gond
Fotó: Illusztráció

A Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének elnöke azt mondja, az ágazati visszajelzések szerint az idei dohány minősége jobb, mint az elmúlt években és a mennyiséggel sem lesz gond.

Térségünkben található a hazai dohánytermő területek mintegy 80%-a. Több ezer család él az ágazatból – ezért is fontos, hogy jó minőségű termés legyen évről-évre. Idén az ültetést aszályos időszakban kezdték meg, nemsokkal utána jelentős mennyiségű csapadék érkezett lehűléssel, ami nem kedvezett a növényeknek; azok alig fejlődtek a kiültetés utáni napokban, hetekben. Ám az eső miatt azok sem jártak jól, akik későbbre hagyták az ültetést, hiszen a felázott, nedves talaj sem volt megfelelő a palántáknak. Utána azonban megérkezett a várva várt napsütéses, melegebb idő. A nyár már kedvezett a dohánynak, az ágazatnak. A növények a kezdeti nehézségek után jó termést, szép leveleket hoztak – a betakarítás már javában tart.

Bényei Illés, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének elnöke azt mondta:

A várható termés mennyisége vélhetően el fogja érni a tervezettet, a leszerződött mennyiséget mindenképpen. A minőség pedig jobb, mint a korábbi években, ebből adódik, hogy a felvásárlási ár várhatóan jobb lesz, mint a korábbi évben, viszont ennek van egy olyan záloga, hogy az anyagkihozatal az talán gyengébb, mint a korábbi években volt. Általában 6 kg zöld dohányból szárad 1 kg száraz dohány. Most a 6 kg zöld dohányból nincs 1 kg száraz dohány, tehát többet kell szárítani, többet kell letörni ahhoz, hogy az az árbevétel realizálódjon, amit a termelők megterveztek.

Az elmúlt években a Burley dohány termelése jelentős mértékben visszaszorult. Országosan összesen mintegy 700 hektár van belőle leszerződve.

Bényei Illés hozzátette:

A Virginia dohánynak a térmértéke pedig 2700 hektár. A termésátlag vonatkozásában nagyjából ugyanaz mindkét fajnál az egy hektárra vetített hozam, így jelentős eltérés nincs. 1,6 tonna tervezett átlag. A jelenlegi helyzet szerint ezt meghaladó mennyiség kerülhet betakarításra, de még mindig a szabad ég alatt van kint a dohány és lehet, hogy október közepéig is elhúzódhat a betakarítás.

A térség legnagyobb felvásárlója az ULT Magyarország Kft. szeptember 16-án kezdi majd az idei termés felvásárlását.