Javában zajlik az ipari park infrastruktúrájának kiépítése - A munkahelyteremtő beruházásokat vonzó befektetési övezet fejlesztése lakossági előnyökkel is jár

A Nyíregyházi Ipari Park 640 hektáros bővítési területén folyamatban vannak az infrastruktúra kiépítéséhez kapcsolódó munkálatok, melyek lehetővé teszik a munkahelyteremtő világcégek beruházásait. Többször elhangzott: a kormányzat összesen 192 milliárd forinttal támogatja a fejlesztéssorozatot, az önkormányzat év elején jelentette be, hogy az I. ütem munkálatai megkezdődnek. A kivitelezés a terület több pontján párhuzamosan folyik, de érint olyan szakaszokat is, melyek közvetlenül nem kapcsolódnak a beruházási övezethez, és érintik a lakosság mindennapjait is. Az alábbiakban egy rövid áttekintést adunk a pillanatnyi állapotról.

Régi 4-es: átmenetileg egyirányúsítva

Folyamatban van a régi 4. számú út Metro csomópont és az ipari park első körforgalma közötti szakasz, melyen félpályás útzár és egyirányúsítás mellett folyik a szennyvíz-nyomóvezeték fektetése. Bár a felújítással érintett szakaszhoz az ipari parki körforgalom irányából kihelyezték a „Behajtani tilos! Kivéve célforgalom!” táblát, ugyanakkor sajnálatos módon számos sofőr nem tartja be ezen szabályt. Ezért a munkálatok ideje alatt a régi 4. számú út Metro csomópont és az ipari park első körforgalma közötti szakaszát teljes egészében egyirányúsítják 2024. június 18-tól, keddtől, az ipari park irányába. A fejlesztés továbbra is két ütemben valósul meg (I. ütem Debreceni csomópont és a Matróz utca közötti szakasz; II. ütem: Matróz utca – vasúti átjáró északi oldalon lévõ körforgalom), és a korábban ígérteknek megfelelően a teljes kivitelezés alatt biztosított lesz a minimum félpályás, egyirányú forgalom, valamint minden lakos és dolgozó számára a telekre való bejutása.

Nyírjes vízfolyás áthelyezése

A bővítési terület északi részén, a 113. számú vasútvonallal párhuzamosan megtörtént a Nyírjes-tói élővízfolyás vizének ideiglenes átvezetéséhez szükséges vezeték kiépítése. Jelenleg a végleges áthelyezéshez szükséges vízelvezető meder kialakítása és mederlappal történő burkolása folyik, valamint a csapadék-gerinccsatorna építése. Várhatóan ezen munkák egy hónapon belül be is fejeződnek.

Tereprendezés

A teljes 640 hektáros területet érintő közmű- és útsávokban a tereprendezés folyamatosan zajlik, mely keretében a humuszleszedés teljesen elkészült. 90 százalék feletti készültségi állapotban van a geotextília leterítése, a töltésépítés és a bevágások készítése.

Korszerűsödik a Nagykállói út

Az autópályától északra levő területen megkezdődött az ivóvíz- és szennyvízvezeték építése, az autópályától délre pedig befejezték a Nagykállói út (49146. sz. út) bővítéséhez szükséges fakivágásokat. Az út átépítése szakaszos félpályás útlezárásokkal elkezdődött. Mint többször leírtuk, a Butykán áthaladó út korszerűsítésé keretében a Butykai úttól az Újsortanya útig megvalósul az út átépítése 4375 méter hosszon, 7,5 méter széles aszfaltburkolat kiépítésével, kétszer egy sávos kialakítással, bizonyos helyeken a kanyarodó mozgások biztonsága miatt 3 forgalmi sáv kiépítésével, a teljes szakaszon közvilágítással. Ezzel párhuzamosan a W-Scope nyugati oldalán a közműcsatornák építése is megindult.