Javítottak: Tavaly az ötödik, idén a második legjobb technikum lett az országban a Széchenyi

Tavaly az ötödik, idén a második legjobb technikum lett az országban a Nyíregyházi SZC Széchenyi István Technikum és Kollégium 91,80 ponttal. A szempontok között szerepelt a tanulók bemeneti és képzési-kimeneti teljesítménye, az intézmény oktatói létszáma, és a digitális ellátottság.

Jó hírt közölt a Széchenyi iskola igazgatója decemberben a diákokkal és az oktatókkal. Az intézmény figyelemreméltó helyen végzett az Innovatív Képzéstámogató Központ 2024-es technikumi rangsorán, az országban ők lettek a második legjobbak az 50 közül.

„Hat szempontot vettek figyelembe. A 9. évfolyamon tanulók évvégi eredményét, a szeptemberi, 9.-esek által írt kompletenciamérés eredményét, a tanévet sikeresen befejző tanulók arányát, a végzősök értettségi eredményeit, az oktatók összetételét, illetve az iskola digitális ellátottságát. Ezt mi a jövőben szeretnénk még tovább bővíteni.” – nyilatkozta Szabó Attila, a Nyíregyházi SZC Széchenyi István Technikum és Kollégium igazgatója.

A Széchenyiben két ágazatban folyik az oktatás. A gazdálkodás és menedzsnment iránt érdeklődők pénzügyi-számviteli ügyintéző, illetve vállalkozás ügyviteli ügyintéző szakmát tanulnak. Az informatika és távközlés ágazat esetében szoftverfejlesztő és tesztelő szakmára készítik fel a diákokat. Mindekettő esetén egy-egy osztály évfolyamonként okleveles technikus képzésben vesz részt, mely a Nyíregyházi Egyetemmel való együttműködés keretein belül valósul meg.

„Nappali tagozaton 520-530 fő közötti a létszám, ezen felül vannak érettségit követően, szintén nappali tagozaton több mint 100-an és vannak felnőtt oktatásban résztvevők. Tehát bő 700-750 fővel dolgozunk a tanulói létszámot tekintve.” – tette hozzá az igazgató.

Az oktatás mellett az intézményben nagy nagsúlyt fektetnek a tehetséggondozásra, illetve lehetőségeket biztosítanak a diákoknak tanórán kívüli tevékenységekhez is.

„Ez szakkörök formájában valósul meg, ennek köszönhetően diákjaink nagyon sok versenyen – országos, megyei - előkelő helyezéseket érnek el, mind szakmai, mind pedig sportversenyeken. Az Erasmus + program keretében mind a köznevelési, mind a szakképzési projekten keresztül tudnak diákok külföldre utazni 1, vagy 2 hetes szakmai látogatásra. Legutóbb Protugáliában, illetve Tenerifén voltak tanulók, 2-2 hetes szakmai gyakorlaton.” – mondta el Szabó Attila.

A nyolcadikosok felvételi vizsgája most szombaton esedékes. A felvételi lapokat február 21-ig lehet beküldeni.