Jesolo helyett Nyíregyháza volt a magyar sláger a Privátbankár.hu szerint
Fotó: Illusztráció

A fél ország a Balatonon nyaralt, a Magyar Turisztikai Ügynökség sikerjelentései szerint a belföldi turizmus szinte annyira felpörgött, hogy nincs is szükség a külföldiekre. Budapest foglaltsága viszont még messze elmarad a korábbi évektől.
 

Szerte a világban, így Magyarországon is alapvetően a belföldi turizmus mentette meg a nyári szezont. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) adatai szerint ugyanis az idei nyár kiemelkedő volt, júniusban 65 százalékkal, júliusban 20 százalékkal, augusztusban pedig 10 százalékkal volt magasabb a vendégéjszakák száma országosan a tavalyi év azonos időszakához képest.

Összességében idén nyáron 14,3 millió vendégéjszakát regisztráltak a magyarországi szálláshelyek, ami 20 százalékkal több, mint tavaly nyáron. A növekedés alapvetően a vidéki szálláshelyeken volt tapasztalható, és elsősorban a belföldi vendégeknek köszönhető. A teljes nyári, országos szálláshelyi vendégforgalom 80 százalékát adták a belföldiek idén - válaszolta a Privátbankár.hu kérdésére az MTÜ.

A fontosabb küldőpiacok Németország, Csehország, Lengyelország, Románia és Szlovákia voltak. A legforgalmasabb turisztikai térség idén nyáron is a Balaton volt, itt realizálódott az országos forgalom fele. Szintén népszerű volt még a Mátra-Bükk, Debrecen és térsége, Budapest környéke, Bük-Sárvár, illetve Tokaj és Nyíregyháza.

A szállástípusok közül a magán- és egyéb szálláshelyek aránya volt a legmagasabb, a vendégéjszakák 38 százalékát mérték ezeken a helyeken, de hasonlóan népszerűek voltak a szállodák is. Az őszi szezonra optimisták az MTÜ előrejelzései: a három őszi hónapra már most több mint 3,6 millió vendégéjszakát foglaltak le a szálláshelyeken, ám ez a szám várhatóan jelentősen emelkedik majd.

A belföldi turizmus élénkülésének egyik nyertese az Opus Global Nyrt.-n keresztül Mészáros Lőrinc felcsúti üzletember érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels Zrt. lehetett. A cég érdeklődésükre azt válaszolta, hogy erős szezont zártak a szállodáik és a szeptemberi dátumok iránt is nagy az érdeklődés.

A tavalyinál kedvezőbb helyzetben voltak idén nyáron a vidéki turisztikai desztinációk, a nyitás óta egyértelműen a hazai, szabadidős célú egyéni vendégek érkeztek szállodáinkba, 2020-hoz hasonlóan idén is rengetegen döntöttek a belföldi nyaralás mellett. 

Forrás: privatbankar.hu