Jó úton halad az otthonteremtési program, melynek egyszerűbbé válik az igénylése

Március 15-től kevesebb adminisztratív teherrel jár a Családi Otthonteremtési Kedvezmény igénybevétele, így még több családnak tudunk majd ezzel segíteni – jelentette ki dr. Szabó Tünde, a FIDESZ-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje.


Tájékoztatása szerint az igénylés továbbra is a bankoknál fog zajlani, de az utánajárás lényegesebb egyszerűbb lesz, amitől az egész folyamat sokkal gyorsabbá válik. Bevezetik ugyanis az úgynevezett nyilatkozati elvet, így elegendő lesz egy nyilatkozat aláírása, s az ügyintézési határidők is rövidülnek. Szabó Tünde hangsúlyozta, a módosítások másik célja, hogy minél többen éljenek a CSOK-kal és alapozhassák meg családi életüket, ennek szellemében lehetővé válik, hogy a hazatérő családok is igénybe vegyék, s az otthonukat bővítők a már folyamatban lévő építési munkákra is igényelhetik a CSOK-ot. Az országgyűlési képviselőjelölt kiemelte, a banki szempontból még hitelképtelen fiatalok számára segítséget nyújt, hogy az igénylésnél adóstársnak bevonhatják közeli hozzátartozóikat és ötmillió forintig él az áfavisszatérítés lehetősége. Dr. Szabó Tünde jelezte, eddig 68 ezer család élt már a lehetőséggel, s a támogatások következtében 280 ezer ember tudott új otthonba költözni, akik között több, mint 1300 nyíregyházi igénylőt is találunk. Mint mondta, csak erre 190 milliárd forintot fordított a kormány, s a KSH adatait nézve több, mint 15 ezer új lakás épült, 44%-al több, mint az ezt megelőző esztendőben. A FIDESZ-KDNP jelöltje a számokra alapozva is azt mondta, az otthonteremtési program nagyon jó úton halad.

Dr. Szabó Tünde, országgyűlési képviselőjelölt (1. sz VK, FIDESZ-KDNP) elmondta:

Ne feledjük, hogy április 8-án a választások tétje az is, hogy a meglévő programjainkat, az elindult fejlesztéseket tovább tudjuk-e vinni és ezt az otthonteremtési szolgáltatást és támogatást is tovább tudják igényelni a családok. Hiszen például, hogyha az ellenzék kormányzása alatt nézzük az ő családtámogatásukat, akkor azt tudjuk, hogy elvették a családoktól az otthonteremtési támogatásokat, és több, mint a duplájára emelték az új lakások építésének az áfáját is. Mindennek az lett a következménye, hogy belekényszerítették a családokat a devizahitelezés csapdájába, amellyel többszázezer család küzdött, és amely helyzetben 2010 után az Orbán kormány nyújtott hatékony segítséget. Hiszen 2010 és 2018 között 960-ról csaknem 2000 milliárdra növeltük a családok támogatására fordítható költségvetési összegeket. És ha ismét mi kapunk lehetőséget a választóktól, akkor nem csak megtartjuk, de tovább tudjuk bővíteni és tovább is fogjuk bővíteni az otthonteremtési programokat és a családok támogatásait.